DestacatSalvem Sa Badia

Salvem Sa Badia presenta un documental sobre els valors ambientals de la badia i la necessitat de protegir-los

By 22 febrer 2021 març 15th, 2021 No Comments

La iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany estrena ‘Portmany, una badia amenaçada’, un curtmetratge documental de 16 minuts de durada i contingut divulgatiu sobre aquest espai tan singular i característic d’Eivissa. El vídeo revela, de manera realista i científica, en quin estat es troba actualment la badia, com han evolucionat els seus ecosistemes en els últims anys i quines amenaces l’afecten, al mateix temps que presenta les possibles solucions aportades per la ciència per a frenar la seva deterioració mediambiental.

Pepín Valdes, portaveu de la iniciativa, ha explicat que “de les múltiples reunions realitzades per Salvem Sa Badia amb sectors empresarials, administracions públiques, associacions civils, grups polítics, joves professionals, etcètera, una de les reaccions que més es repetia era el desconeixement de la situació real dels fons de la badia i dels impactes que aquesta sofria, segurament perquè es tracta d’un jardí submergit i no el veiem”.

“Per això, l’objectiu d’aquest documental és oferir una visió real de la situació actual de la badia, aflorar aquest jardí submarí i conscienciar sobre la necessitat de protegir-lo i recuperar la seva qualitat mediambiental. Pretenem que sigui una eina perquè totes les persones de Sant Josep i Sant Antoni coneguin quina és la situació i opinin en conseqüència sobre les accions que haurien de dur-se a terme”, ha explicat Valdés.

El vídeo arrenca amb la història i evolució d’aquest entorn privilegiat, per a posteriorment reflectir els beneficis que aporta el seu major tresor, el bosc submarí de Posidònia oceànica que s’estén sobre una part important dels seus fons. Aquesta planta marina, declarada Patrimoni de la Humanitat i protegida per diferents lleis, constitueix un veritable ecosistema on crien peixos i mol·luscos, absorbeix grans quantitats de CO2 oxigenant la mar, filtra les aigües proporcionant la transparència característica de la costa eivissenca i forma un cordó submarí que reté l’arena a les platges, impedint que els temporals se l’emportin.

A continuació, aquesta producció analitza els diferents factors de pressió que distorsionen el litoral de Portmany i corrobora amb imatges submarines, aèries i terrestres les conclusions del nou estudi sobre la situació de la vegetació submarina, realitzat per una consultora mediambiental independent.

El vídeo també il·lustra la pèrdua de vegetació bentònica comparant fotografies antigues i les dues cartografies que existeixen sobre el fons marí, una realitzada pel Ministeri de Transició Ecològica en 2008 i una altra per Duna Consultors en 2020. Aquestes imatges corroboren la preocupant deterioració de les praderies de Posidònia a l’entorn del moll comercial, on han desaparegut entre 4 i 4,5 hectàrees de plantes en els últims anys, passant de ser una àrea de densa vegetació a un desert de llots i sediments, on ja només poden trobar-se arrels i restes de tiges de Posidònia.

Cal recordar que el nou estudi realitzat aquests últims mesos ha revelat que, en els últims 20 anys, el conjunt de la badia de Portmany ha perdut el 50% de la vegetació bentònica que existia a principis del segle XXI i l’espècie més afectada és la Posidònia.

Aquesta producció suposa una actualització i un punt de partida per a tots els veïns, empresaris i col·lectius, així com una eina de gran valor educatiu. Es posarà a la disposició de residents i associacions.

Leave a Reply