Projectes

Estim sa Badia: Voluntaris

Es tracta d’un projecte de voluntariat de dos mesos de durada (juliol i agost) al qual es treballa per a conscienciar sobre bones pràctiques entre les embarcacions que fondegen a la badia. Està format per un equip de vuit voluntaris que es renoven quinzenalment, coordinats per una biòloga de Salvem sa Badia, que també realitza el seguiment de les activitats.

Les tasques d’aquest equip també consisteixen en desenvolupar enquestes d’avaluació de les possibles solucions als problemes de la badia, amb diferents propostes per a resoldre la qüestió del fondeig i altres assumptes.

A més, proporcionen informació a empreses, associacions i residents que fondegen a la badia i, per tant, es veuen en la necessitat de compartir el seu espai amb altres embarcacions. Junts tractam de buscar solucions per a evitar la massificació i garantir el desenvolupament de bones pràctiques a les empreses que fomenten el turisme nàutic, perquè la seua activitat no tingui un impacte ambiental a la costa i els fons marins.

L’equip de voluntaris també treballa per a conscienciar als usuaris de la mar sobre el reciclatge dels residus i l’ús correcte dels contenidors destinats a tal fi.

Els objectius d’aquest projecte són:

1r) Conscienciar als navegants i usuaris sobre la importància de preservar l’entorn i la biodiversitat.

2n) Conscienciar sobre bones pràctiques de seguretat a la mar als usuaris de la badia.

3r) Conscienciar als joves de la badia i de tota l’illa, a través d’un programa de voluntariat i aprenentatge, sobre la importància de valorar el patrimoni (natural, etnogràfic i arqueològic).

Bussejadors voluntaris

Salvem sa Badia de Portmany, en coordinació amb el Govern balear i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep i Arenal Diving, ha creat un nou equip de bussejadors voluntaris amb l’objectiu d’impulsar la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia de les Illes Balears, a Eivissa.

Aquesta xarxa de monitoratge de les praderies de posidònia la va posar en marxa la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear en 2002, amb finançament europeu i la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Després de cinc anys paralitzat (2012-2017), el projecte es va reprendre gràcies als fons de l’Impost de Turisme Sostenible.

Aquesta iniciativa va ser concebuda per conèixer l’estat de salut de les praderies i trobar fórmules adequades per gestionar la seua conservació. Els principals objectius són avaluar l’estat actual de les praderies, monitorant la seva evolució, i conscienciar a la població sobre els problemes que afecten el Mediterrani i la importància de conservar les praderies marines per mantenir l’equilibri biològic i la biodiversitat.

L’equip de bussejadors voluntaris está operatiu i l’organitza la biòloga de Salvem sa Badia Elisa Langley, en coordinació amb l’equip de l’empresa pública Tragsa, que gestiona Xarxa Posidònia per encàrrec del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Un dels grans reptes que afronta Eivissa és l’ampliació del nombre d’estacions de mostreig que integren la xarxa i que en les Pitiüses és molt baix. Actualment només existeixen dos estacions a Eivissa i altres dos a Formentera, per més de trenta a Menorca i més de vint a Mallorca.

L’Ajuntament de Sant Josep s’ha sumat a la iniciativa, cobrint les despeses necessàries derivades de les operacions de seguiment de la posidònia i a més incorporarà a la xarxa la informació que ha recopilat a través dels recents estudis realitzats sobre les praderies de posidònia de Porroig, Cala d’Hort i Cala Vedella.

El grup de voluntaris va iniciar les seues activitats a l’estiu de 2022, recuperant l’estació des Vedrà, a la qual no s’havia acudit des de 2012, i creant una altra estació de seguiment a Cala Gració. També es treballa en la integració de més voluntaris en l’equip i en desenvolupar dos nous punts d’estudi a la badia i altres a l’illa d’Eivissa.

La iniciativa encaixa en l’objectiu número 5 de la nostra associació, en el qual apostem per promoure la participació d’entitats científiques i docents per a la realització d’estudis que permetin conèixer millor la situació de la badia i elaborar propostes de millora de la seua qualitat mediambiental.
Els interessats en formar part d’aquest equip de voluntaris han de disposar d’alguna titulació en busseig i una assegurança per a la pràctica d’aquesta activitat.

Més informació a través d’email (estimsabadia@gmail.com) i WhatsApp (+34 682 120 835).

Ajuda’ns a cuidar el teu entorn i futur

La teva donació contribuirà a conservar la Badia de Portmany

Donar ara

Uneix-te a Salvem sa Badia de Portmany

Contribuiràs a recuperar i avaluar el territori i conscienciar per protegir-lo

Fes-te soci