
Concert a la platja de s’Arenal
L’Associació Salvem sa Badia de Portmany sol·licitarà a l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany que no autoritzi ni promogui la celebració d’esdeveniments multitudinaris amb sessions de dj’s i música en viu a la platja de s’Arenal i qualsevol altre entorn natural del municipi, ja que considera que aquests esdeveniments constitueixen un atemptat contra la naturalesa i la biodiversitat.
L’esdeveniment de música electrònica previst per aquest cap de setmana, anomenat Ibiza Global Festival, celebra la IV edició, per la qual cosa resulta molt senzill, donats els antecedents d’anys anteriors, anticipar els efectes negatius que suposarà per a l’entorn i les molèsties que generarà al barri. Milers i milers de persones utilitzaran la riba com si fos una discoteca, consumint begudes i aliments sobre l’arena. Els efectes de tal pressió humana, deixant al marge les molèsties generades, mai podran revertir-se del tot per moltes operacions de neteja que es facin a posteriori.
Els espais naturals del municipi requereixen ser respectats i cuidats al màxim, i no reconvertits en sales de festes a l’aire lliure, quan l’illa ja està repleta d’aquesta oferta, sense necessitat que aquesta tipologia d’oci s’expandeixi a les àrees naturals. Màximament quan en el municipi existeixen recintes esportius, un hipòdrom, un auditori a l’aire lliure i altres llocs diversos on es poden programar aquesta classe de festes, sense necessitat de generar danys en el medi ambient ni tants inconvenients als vesins.
La petició que planteja Salvem sa Badia de Portmany no sols es cenyeix a aquest esdeveniment específic, sinó a qualsevol altre de dimensions semblants o fins i tot inferiors que es programi sobre l’arena d’aquesta platja o altres, ja que el d’aquest cap de setmana no és l’únic. A S’Arenal s’han produït altres convocatòries amb grans multituds, igual que a la riba de Cala Gracioneta. Resulta paradoxal, a més, que el festival d’aquesta setmana es vengui com un esdeveniment “ecoconscient”, quan suposa justament el contrari: contamina acústicament, lumínicament i biològicament l’entorn natural on es desenvolupa, la qual cosa suposa un clar exemple de greenwashing i una broma a la ciutadania. Sobretot, quan el soci principal d’aquesta festa de dos jornades és un beach club que genera bona part de les molèsties per sorolls i els problemes de convivència que pateix Sant Antoni. Mentre la tendència actual, en altres llocs del país, és desplaçar aquests esdeveniments fora de platges i espais naturals, instal·lant-los en recintes adequats, a Sant Antoni es fa just el contrari.
L’autorització de l’Ajuntament, a més, resulta contradictòria amb la seua manera d’actuar en altres zones. Per exemple, quan s’afirma que es pretén revitalitzar el West End i treure’l del turisme de borratxera, però en paral·lel s’encoratgen aquest tipus de festes en altres espais públics.
De la mateixa manera, des de Salvem sa Badia reconeixem que és positiu que el Consistori hagi anunciat que no permetrà una sala de festes i un beach club a l’Hotel Bonito Ibiza, perquè el Pla General d’Ordenació Urbana no ho permet. Però aquesta mateixa administració roman impassible davant les festes i els excessos que tenen lloc diàriament en un altre hotel situat just davant de l’anterior, que antany formava part de la mateixa finca. I el mateix cal dir sobre a l’hotel situat al centre del poble, que també celebra sessions multitudinàries de dj’s a la piscina, o l’allotjament rural que també fa festes al Camí de sa Vorera i que pertany a la mateixa propietat. Això, malgrat estar en sòl rústic, la qual cosa ja resulta incomprensible. Tals contradiccions, sota el nostre punt de vista, són del tot injustificables.