DestacatPlatgesQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

L’anàlisi realitzada per Salvem sa Badia a Caló des Moro determina que l’aigua no era apta per al bany, després de l’episodi de contaminació

L’anàlisi de la mostra presa per Salvem sa Badia el passat 29 d’abril a Caló des Moro, després de l’episodi de contaminació que es va produir a la riba d’aquesta platja per un abocament d’aigües fecals, determina que l’aigua no era apta per al bany. Els resultats revelen que l’aigua de mar presentava una concentració de 738 unitats formadores de colònies (o.f.c.) d’enterococs intestinals en 100 mil·lilitres, la qual cosa representa quatre vegades el màxim permès per la legislació espanyola (185 o.f.c. en 100 ml), perquè les aigües costaneres siguin considerades aptes per al bany.

Les anàlisis encarregades per Salvem sa Badia es varen realitzar sobre una mostra presa més de dos hores després de la riuada de femta, que va tenir lloc sobre les 15 hores i que, tal com demostra un vídeo remès per un veí, va acabar caient a la mar i provocant la marxa de diversos turistes que prenien el sol a la zona. Quan Salvem sa Badia va agafar la mostra, la xarxa de pluvials ja no arrossegava l’abocament, però continuava havent-hi tolls de femta a les roques al costat de la mar, així com tovalloletes i compreses, la concentració de les quals, segons va admetre el propi Ajuntament de Sant Antoni, va ser la causa de l’embús que va provocar l’episodi de contaminació, que a més va generar una intensa pestilència als voltants.

Salvem sa Badia va rebre els resultats de l’analítica ahir a la tarda, unes hores després que l’Ajuntament de Sant Antoni emetés una nota de premsa informant que les anàlisis encarregades per ells determinaven que no existia contaminación a la riba de Caló des Moro. El consistori va emetre una breu explicació, sense fer públic aquest document, per la qual cosa es desconeix la data i l’hora en què va ser presa la mostra i presentada al laboratori, així com els resultats específics inclosos a la prova. El document de l’analítica encarregada per Salvem sa Badia es reprodueix al final d’aquest notícia, que també apareix il·lustrada amb una fotografia del moment en què una persona de l’equip de Salvem sa Badia va recollir la mostra a la riba de Caló des Moro.

És important assenyalar que els nivells màxims de concentració de bacteris d’origen fecal que pot tenir l’aigua de bany estan regulats per el “Reial decret 1341/2007 d’11 d’octubre sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany”, que en el seu moment va impulsar el Ministeri de la Presidència. Aquesta norma jurídica no sols determina aquests nivells, sinó que, a la pàgina 13, a l’Annex II, estableix que “quan les aigües de bany estan exposades a contaminació de curta durada”, com seria el cas, han d’adoptar-se “mesures adequades de gestió, incloses la vigilància, sistemes d’alerta ràpida i controls, per a evitar l’exposició dels banyistes mitjançant un advertiment o, quan sigui necessari, una prohibició de bany”.

El protocol, en conseqüència, imposava la necessitat d’alertar als banyistes del succeït per a evitar que la seua salut pogués resultar perjudicada. No obstant això, segons va poder comprovar in situ una persona de Salvem sa Badia, ningú va avisar als socorristes de l’episodi de contaminació, que varen saber el que havia passat per la nostra associació, dos hores després del succés. Aquests, de fet, varen marxar en acabar el seu horari laboral, sense informar els banyistes que seguien a la riba de Caló des Moro. Amb independència de quin hauria estat el resultat de les analítiques, per pura prevenció sanitària, des del punt de vista de Salvem sa Badia s’hauria d’haver evitat el bany a la platja, almenys durant unes hores.

Les anàlisis efectuades per Salvem sa Badia, en tot cas, desmenteixen a la regidora de Medi Ambient i Platges de Sant Antoni, que va declarar que l’abocament només havia caigut a les roques i no havia arribat a la mar, arribant fins i tot a manifestar que “ni ens plantejam tancar la platja”, malgrat el risc sanitari que un episodi d’aquestes característiques suposa per als banyistes. La regidora també va acusar a Salvem sa Badia de generar “alarmisme” i “difondre missatges negatius que no ens fan cap bé”.

Molt al contrari, la pretensió de Salvem sa Badia és garantir el bany segur, vetllar per la salut de turistes i residents, i treballar amb entitats i institucions per a aconseguir una millor conservació de les platges i els ecosistemes marins, que constitueixen no sols un dels valors naturals més importants que tenim en el nostre entorn, sinó també turístics i, en conseqüència, econòmics. Per aquesta raó, consideram que el consistori ha de revisar els seus protocols i actuar de manera diligent i equilibrada quan es produeixin nous episodis de contaminació en el futur.

Cal recordar també que aquesta problemàtica no és exclusiva de l’Ajuntament de Sant Antoni, ja que l’obsolescència de la xarxa sanitària a la badia de Portmany afecta molt especialment a la zona de Cala de Bou, que pertany a l’Ajuntament de Sant Josep, on es produeixen constants casos d’abocaments.