BiodiversitatDestacatFondeig irregularPosidòniaSalvem Sa BadiaTurisme

Salvem sa Badia presenta un manifest per a denunciar i frenar la degradació ambiental provocada pel lloguer d’embarcacions

By 18 juliol 2025 No Comments

L’Associació Salvem sa Badia ha remès un manifest a múltiples entitats protectores del medi ambient, administracions i col·lectius de la societat civil, amb l’objectiu que s’adhereixin a ell. Amb aquesta iniciativa es pretén denunciar la situació de creixent degradació ambiental que afecta greument els ecosistemes costaners i marins, i exigir mesures urgents, fermes i eficaces davant la modificació imminent del Decret Balear 21/2017, que regula l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo.

El lloguer nàutic, quan no està subjecte a un control efectiu, genera impactes ambientals crítics i irreversibles, especialment a zones d’alt valor ecològic com reserves i parcs naturals, reserves marines d’interès pesquer o la Xarxa Natura 2000 (particularment ZEPA i ZEC). Això es deu en gran part a la massificació turística que es produeix en l’arxipèlag balear durant la temporada estival i a les dificultats d’acompanyar aquest dràstic augment de població amb prou personal de control.

La impunitat amb què es duen a terme pràctiques il·legals en matèria de nàutica i la reiteració d’aquestes últimes reflecteixen la poca efectivitat de les mesures de vigilància, control i repressió. Cal recordar que el Govern central ja va demostrar la seua voluntat d’incentivar el creixement de l’activitat nàutica a Espanya, permetent el lloguer de vaixells de la llista 7ª en general, i més específicament els iots privats, sense tenir en compte les particularitats ni els processos administratius en curs a Balears.

Entre les principals amenaces que es recullen en el manifest figuren les velocitats excessives de les embarcacions de motor prop de la costa i els illots, que generen impactes sobre nombrosos ocells en època de cria, sobre la posidònia i sobre la qualitat de vida dels residents i visitants, així com col·lisions amb mamífers marins i tortugues. També s’al·ludeix al fondeig descontrolat que destrueix la posidònia, la contaminació lumínica amb impactes sobre la flora i la fauna, la persecució de mamífers marins amb embarcacions de motor, la deficient gestió dels residus sòlids a bord, l’abocament d’aigües brutes, el desenvolupament d’operacions sense punt legal d’amarratge, la falta de boies de baix impacte o l’accés a l’activitat de xàrter nàutic amb una simple declaració responsable.

Per tot això, Salvem sa Badia exigeix una sèrie d’actuacions, entre les quals figuren la modificació del Decret 21/2017, que contempli requisits ambientals per a les empreses de lloguer nàutic més estrictes que els que s’han presentat en l’esborrany. Específicament, es demana que aquest lloguer només pugui tramitar-se durant unes dates establertes i presentant els següents documents: declaració responsable, comprovant d’estar en disposició de punt d’amarratge a Balears o autorització d’accés a una rampa, comprovant d’assegurança a nom del patró, comprovant de participació en una formació bàsica obligatòria sobre navegació segura i bones pràctiques ambientals, registre d’activitat de lloguer a tercers i registre de buit d’aigües grises, negres i de sentina al final de la temporada.

També es reclama la creació d’un registre d’incidències i il·legalitats relacionades amb cada patró, limitar el nombre de permisos de lloguer per any, prohibir el lloguer temporal de vaixells privats (llista 7ª) a Balears o el cobrament d’una taxa ambiental per embarcació proporcional al seu impacte.

A més, es sol·licita l’activació d’una secció específica a l’aplicació Línia Verda per a reunir evidències i denúncies de males pràctiques, un major nombre d’instal·lacions de buidatge d’aigües brutes, un nombre d’infraestructures ecològiques d’amarratge i fondeig concorde a la quantitat d’embarcacions que es permetin, la imposició de límits de velocitat clars i controlables a les zones sensibles i que es reforcin els mecanismes de vigilància, entre altres actuacions. Finalment, es demana que s’elimini l’article 10 del Reial decret 875/2014, que permet el maneig sense titulació d’embarcacions amb motor d’eslora inferior a 5 metres.

Les entitats i persones que vulguin signar el manifest poden posar-se en contacte amb Salvem sa Badia de Portmany, escrivint al següent correu electrònic: salvemsabadiadeportmany@gmail.com