BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidònia

Així danyen els ferris a la Posidònia

By 1 abril 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Aquest nou vídeo de la sèrie que forma part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’ està dedicat a com els ferris danyen a la Posidònia i altres plantes, com la Cymodocea. Estan convertint en un desert de llot tot l’entorn del port de comercial, que cada vegada s’expandeix més.

La incidència dels ferris és un dels tres factors que afecten i acceleren la desaparició de praderia de posidònia, juntament amb els abocaments d’aigües sense depurar i el fondeig il·legal. És un factor extraordinàriament preocupant, ja que l’últim estudi realitzat sobre el fons de la badia revela que a més es retroalimenta i s’expandeix a tota la zona. Es tracta de la remoció de fangs i llots del fons, a causa del trànsit marítim.

L’efecte és especialment nociu en el cas dels grans ferris, que pel seu major calat i la pressió que generen durant les maniobres d’arribada i partida, erosionen directament el fons i provoquen una resuspensió de llots que acaba sepultant la vegetació marina. A causa de la falta de llum, les arrels s’acaben afeblint i la planta mor. La zona on hi ha més Posidònia en regressió o morta és, precisament, el moll comercial i el seu entorn.

La grandària dels vaixells que han arribat en els últims anys no té res a veure amb els d’abans, molt més petits. Aquests vaixells comercials, de 90 i 100 metres d’eslora, amb motors de més de 36.000 cavalls de potència, realitzen la maniobra d’arribada en una zona on la profunditat màxima és de 8 metres. Aquesta acció suposa una remoció intensa dels fons, que incrementa la terbolesa de l’aigua i expandeix els materials suspesos cada vegada més lluny, fins a arribar a les platges. Un fenomen mediambientalment terrible, que està accelerant intensament el cicle de degradació del fons marí de la badia.

Si tracem un rumb submarí, seguint la trajectòria dels ferris, en la seva aproximació al far vermell del dic, contemplem praderies de posidònia de baixa densitat, per a a continuació albirar una franja on s’aprecien mates de posidònia semienterrada, per a finalment penetrar en una zona completament desèrtica on s’albiren solcs en el fons, entre estructures formades per les arrels de la praderia de Posidònia que un dia va existir en tota aquesta zona de maniobra. En el seu lloc, metres i metres de fang i llots, un erm sense vegetació on a penes perdura alguna mata de posidònia semienterrada.

És més, si analitzem la cartografia de la badia de Portmany realitzada en 2008 pel Ministeri de Medi Ambient i la superposem amb la cartografia resultant de l’estudi, podem visualitzar l’àrea de la zona on la Posidònia ha estat eliminada. Una àrea que equival a més de 45.000 metres quadrats.

A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.