BiodiversitatPosidònia

Així és l’espectacle de la floració de la Posidònia oceànica

By 6 novembre 2020 No Comments

Foto: Joan Costa

La floració massiva de la Posidònia oceànica es produeix a la tardor i no és un fenomen que ocorri tots els anys. En aquesta ocasió, l’Ajuntament d’Eivissa ha documentat el procés mitjançant l’organització d’una immersió en la qual ha participat un grup de biòlegs i experts en fotografia submarina, en el marc del programa ‘Viu la Posidònia’.

L’objectiu d’aquesta experiència ha estat mostrar la floració de les praderies de Posidònia oceànica de l’illa, que estan declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1999. Amb el banc d’imatges i vídeos que s’han desenvolupat es pretén donar visibilitat a un dels espectacles més impactants de la naturalesa, que és la floració d’aquesta planta mil·lenària, considerat l’ésser viu més antic i més gran del planeta. Les imatges, de gran bellesa, ja s’han distribuït a mitjans de comunicació de tot el país, que les han publicat, i formaran part d’una exposició virtual que es podrà contemplar en gran format en un espai obert de la ciutat d’Eivissa el pròxim estiu, coincidint amb la cinquena edició del programa ‘Viu la Posidònia’.

En la immersió han participat, entre altres, el fotògraf Joan Costa, que ha format part d’expedicions oceanogràfiques per diferents parts el món i ha guanyat premis internacionals de fotografia de naturalesa submarina, o el biòleg Xavier Mas, que també ha guanyat premis internacionals de fotografia submarina.

La floració de la Posidònia “és un procés que no ocorre tots els anys i, si bé és cert que veure’l ha estat un espectacle, em preocupa el que diuen els científics, en el sentit que les flors sorgeixen a la tardor després d’un estiu especialment calorós, i això no és una bona notícia. Les nostres praderies de posidònia estan sotmeses a un gran estrès provocat pel continu ascens de la temperatura de la mar degut al canvi climàtic”, ha assenyalat Costa.

Foto: Xavier Mas

Una altra de les biòlogues que ha participat en la immersió, Marisol Torres, ha explicat precisament que “hi ha estudis que sostenen que les èpoques de floració massiva corresponen amb moments en els quals la planta ha viscut una situació d’estrès, per la qual cosa es defensa amb una estratègia de floració massiva que li permetrà estendre’s colonitzant nous territoris. Aquests estudis relacionen les pujades de la temperatura de l’aigua amb un augment de la floració”. En aquest sentit, ha recordat que a Eivissa vam tenir una súper floració en 2006.

Per altra banda, Fernando Estarellas, biòleg i bussejador, ha recordat que “és imprescindible fer visible a tota la ciutadania la riquesa submarina que tenim, perquè més persones puguin estimar-la i respectar-la”.

El programa ‘Viu la Posidònia’ té com a objectiu la divulgació i conscienciació sobre la importància de les praderies de Posidònia. Es realitza des de fa quatre anys i va rebre el premi Alimara de Turisme Sostenible. Enguany s’han programat diferents activitats fins al pròxim 6 de desembre, que es poden consultar a la web de turisme de l’Ajuntament d’Eivissa.