BiodiversitatDestacatEducacióSalvem Sa Badia

Albirats diversos exemplars d’ocell pingüí a la badia de Portmany

By 1 desembre 2022 No Comments

Dissabte passat, 24 de novembre, dos exemplars de Alca torda, espècie més coneguda com a ‘ocell pingüí’, van ser descoberts sense vida a la riba de la platja de s’Arenal per un equip de Salvem sa Badia de Portmany, que va alertar a la Conselleria de Medi Ambient, a través de l’112. Avui mateix, s’ha albirat una altra parella nedant i alimentant-se en plena badia, probablement la mateixa que també va ser localitzada per un altre equip de Salvem sa Badia el dimarts.

L’ocell pingüí és un pardal rar de veure a l’arxipèlag balear i que procedeix de l’Atlàntic Nord, on habita a llocs com Groelandia, Noruega o Islàndia, entre altres països. Sol migrar a la recerca de calor a zones de l’Atlàntic sud, com Cadis o Portugal, però no és freqüent que es desplaci cap al Mediterrani.

En aquests dies s’han produït nombrosos albiraments a Mallorca, Còrsega i a la costa mediterrània francesa i el llevant espanyol. Alguns experts han assenyalat que els ocells estan fugint del nord de l’Atlàntic per a protegir-se d’un fort temporal que està assotant les zones on habita. Segons fonts de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear, no és la primera vegada que apareixen a Balears, encara que la seua presència és accidental i rara.

Moltes d’elles arriben extremadament afeblides per l’esforç i moren. Són conegudes com a ‘ocell pingüí’ per la seua semblança amb aquest animal, encara que no pertanyen a la mateixa família. S’alimenten de peixos i es desplacen tant sota l’aigua com volant, podent recórrer distàncies molt àmplies. Els ocells que arriben ferits són recollits fins que es recuperen i es deixen anar de nou.

L’albirament d’avui ha coincidit amb els treballs de custòdia marina que realitza l’institut Quartó de Portmany, en col·laboració amb Salvem sa Badia de Portmany. Ha estat un moment molt especial, ja que els alumnes i els seus professors mai havien contemplat aquest animal a les nostres aigües.

El projecte educatiu de custòdia marina que impulsa Salvem sa Badia de Portmay amb els instituts de la zona acaba de complir un any, ja que es va posar en marxa al novembre de 2021. Participen en ell alumnes de Sa Serra, Quartó de Portmany, Sant Agustí i Trinitàries, d’entre 14 i 17 anys, que trien una platja de la badia. A ella acudeixen almenys una vegada per estació per desxifrar la biodiversitat de l’entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina produïts en els diferents moments de l’any, amb condicions meteorològiques variades.

En el transcurs d’aquestes visites, seguint un protocol científic i en el marc d’una quadrícula, els alumnes prenen dades de les espècies que troben a la riba de la platja, per a així poder apreciar canvis, fer un seguiment d’espècies objectiu que són importants per la conservació marina i aportar aquestes dades a plataformes de ciència ciutadana, com a Observadores del Mar, Reefcheck i Biodibal. També es localitzen indicis sobre la reproducció de les praderies de Cymodocea nodosa i Posidònia oceànica, buscant flors i fruits.