BiodiversitatDestacatPosidònia

Aquells anys en que fins i tot el centre de la badia de Portmany estava cobert de Posidònia

By 8 març 2021 agost 15th, 2022 No Comments

En aquest vídeo, el segon d’una sèrie de peces breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, mostrem la densitat que va arribar a tenir la posidònia i altres plantes submarines fins i tot en zones de la badia que ara de troben desertes.

Fins als anys 90, la Posidònia ocupava una gran part de l’interior de la badia de Portmany i representava un autèntic viver d’espècies marines, tal com el descriuen els pescadors.

El vídeo reflecteix la topografia inclosa en el primer estudi científic sobre els fons marins de la badia, que va realitzar en 2008 l’antic Ministeri de Medi Ambient, avui de Transició Ecològica. Aquest document ja revela una badia on la Posidònia va quedar pràcticament eliminada en la seva part central, deixant en el seu lloc llots i fangs, però que encara mantenia denses praderies a la resta.

Malgrat la falta de recerques anteriors, existeixen diferents fotografies aèries preses en el segle XX que mostren la seva evolució. En una capturada l’any 2001 poden observar-se múltiples embarcacions fondejades en el centre de la badia amb morts de formigó. Al seu costat, apareixen cercles d’arena, provocats sens dubte pel vaivé de les cadenes, que llauren el fons i arrenquen la Posidònia. El seu contrast representa un senyal inequívoc de l’existència d’una densa flora marina en tota aquesta part central.

A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.