CiènciaDestacat

Avui se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, amb un ampli programa d’activitats ‘online’

By 11 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Avui, 11 de febrer, se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència i, per quart any consecutiu, institucions científiques, investigadores i tècniques de Balears se sumen a les accions reivindicatives, que també volem compartir des de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany. L’objectiu és aconseguir l’accés ple i equitatiu de les nines i les dones en l’àmbit STEM (per les seves sigles en anglès), que inclou ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Enguany les accions es desenvolupen principalment a través de xarxes socials, com la plataforma Twich, que causa furor entre la població més jove, històries audiovisuals per a compartir a través dels mòbils, o l’ús de les noves tecnologies i formats com l’eina digital Kahoot! ideal per a aprendre jugant a les aules. El programa d’activitats d’enguany s’ha vist especialment afectat per la dificultat d’accedir a activitats presencials però, no obstant això, ha trobat en aquests formats la manera d’accedir a tothom.

Encara que van dirigides a tots els públics, les activitats se centren en la falta de referents que fa que les nenes no tinguin models en els quals reflectir-se i posen a l’educació en el centre del tauler com a aspecte clau en el camí cap a la igualtat.

En aquest sentit, l’IdISBa reprèn “Científiques a l’aula”, una sèrie de xerrades a través de la plataforma GoToWebinar en les quals investigadores d’aquesta institució conversaran amb nins i nines de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO sobre la seva experiència personal durant la carrera investigadora. Aquest tipus d’activitat ha tingut molt bon acolliment en anys anteriors i, per això, també tornen a les aules investigadores del Centre Oceanogràfic de Balears que impartiran 25 xerrades a més de 300 alumnes de primària i secundària de diferents centres educatius de Mallorca.

L’ICTS SOCIB ja ha difós, a través de les seves xarxes socials, el joc online educatiu “Coneix a les oceanògrafes d’ahir i avui” especialment dirigit a l’alumnat de secundària i al públic en general. Una forma per a aprendre jugant sobre la importància del paper de la dona en l’oceanografia basada en la plataforma gratuïta per a l’aprenentatge mòbil Kahoot!.

Avui també es coneixeran els guanyadors de “Jo també vull ser científica”, un concurs de vídeos escolars organitzat per la la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a través del CEP IBSTEAM, en el qual grups d’alumnes ha realitzat anuncis dirigits a conscienciar al públic sobre la bretxa de gènere en els camps científics, a més de fomentar vocacions científiques entre les nines.

La Plataforma 11FBalears transmetrà en directe un Just Chatting, l’última moda de la plataforma Twitch que està causant furor entre la població adolescent. Durant la retransmissió, un grup de científiques xerraran i interactuaran amb el públic a través d’aquest canal de televisió online que, actualment, competeix amb Netflix o HBO com a forma d’entreteniment.

A través de la plataforma Zoom es realitzarà la tertúlia de ciència-ficció feminista entorn del llibre Llengua Materna de Suzetter Hadin Elgin. Estarà conduïda per estudiants del Grau de Llengua i Literatura Catalanes i hi participarà Laura Camargo, professora del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la Universitat de les Illes Balears, i Eduard Castanyo, traductor de l’obra al català.

“Dones, CSIC Balears” és la proposta de la Delegació del CSIC a les Illes Balears per a donar a conèixer, a través d’accions en xarxes socials, a 20 investigadores dels dos centres del CSIC a Balears. Aquests són l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i de Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB). Les investigadores tenen perfils professionals que van des de l’oceanografia fins a les eines de supercomputació, passant per l’ecologia terrestre i les espècies invasores.

L’audiovisual és el format que el IMEDEA ha triat per a estrenar, pels seus diversos canals online, un vídeo protagonitzat per 13 científiques de totes les edats i categories professionals. En el vídeo, responen a preguntes relacionades amb la seva carrera científica, els seus referents, les seves experiències i també sobre consells que els donarien a les nines i dones joves que estiguin pensant a desenvolupar estudis de l’àmbit STEM.

En un salt de la mar al món dels podcast, l’Associació Noctiluca ens activarà la imaginació amb la sèrie “Dominant les ones. Relats de dones, mar i ciència”. Es tracta de 5 capítols en els quals es narren les aventures reals de dones i la seva relació amb la mar. Els àudios s’estrenaran l’11 de febrer a través de les xarxes socials.

Per altra banda, l’Institut Balear de la Dóna dedica aquesta setmana a difondre per xarxes socials històries de dones que han dedicat i dediquen la seva vida a la recerca científica, abordant la seva grans aportacions a la ciència.

“El CO2, Dr. Jekyll i Mr. Hyde” és el títol de la conferència i debat que la doctora en Oceanografia, Marina Sanz-Martín oferirà avui en el Caixaforum de Palma. En ella, la investigadora abordarà el problema del canvi climàtic i l’acidificació en l’Oceà Àrtic així com la seva experiència al Pol Nord.

El programa es completa amb la proposta de recerca col·lectiva “La científica amagada”. A través de les ones del programa Balears Fa Ciència d’IB3 Ràdio i les xarxes socials, es fa una crida a la ciutadania per a ajudar a trobar una dona STEM, històrica o actual, natural de l’illa de Formentera. Aquesta cerca té com a objectiu completar el Mapa de Dones STEM de Balears dissenyat per Pelopantón i al qual li falta aquesta peça imprescindible.

Totes les activitats són gratuïtes i es poden consultar a la pàgina web de la Plataforma 11FBalears i en els canals corresponents de les institucions i organitzacions participants.

Les científiques, imprescindibles en la lluita contra la COVID-19

El 2015 les Nacions Unides va proclamar l’11 de Febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència amb la finalitat d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nines. A més es pretén aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nines.

Enguany el lema és “Les científiques en l’avantguarda de la lluita contra COVID-19”, fent-se eco del brot de pandèmia global. Un crisi que ha posat en evidència la importància de la inversió en recerca i desenvolupament d’una banda, i del foment de la cultura científica per un altre, per a resoldre els problemes que es donen en les societats actuals.

En aquest sentit, el paper de les dones investigadores en els diferents fronts en la lluita contra la pandèmia ha estat crucial, des dels avanços en el coneixement del virus fins al desenvolupament de tècniques per a les proves de COVID-19 i les vacunes contra el virus. Així i tot, la bretxa de gènere en els sectors STEM persisteix a tot el món i, a pesar que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.

Algunes dades de les Illes Balears

A les Illes Balears es reflecteix el que ocorre a gran part del món. Per a donar algunes xifres, segons el VII Diagnòstic de situació de gènere en la UIB de juliol de 2019 (elaborat per l’Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes), la situació de les dones científiques en la nostra comunitat és en inferioritat de condicions en gairebé tots els indicadors. Mostra l’existència del sostre de cristall i una segregació horitzontal. Només el 41% del personal docent investigador és dona. I a més, la presència de dones és més reduïda en les categories professionals més altes, situació que no ha millorat molt amb el pas del temps. La major part dels departaments estan masculinitzats, sobretot aquells relacionats amb les ciències experimentals i la tecnologia. En referència a l’alumnat, la presència de dones és majoritària en un gran nombre d’estudis. No obstant això hi ha una elevada concentració d’homes en especialitats STEM. Per exemple, aquest nou curs 2020-2021 el percentatge de dones matriculades en enginyeries i matemàtiques és inferior al 20%.