DestacatFondeig irregularPosidònia

Balanç de la 3ª jornada de neteja del costat sud de la badia: 24 tones més de residus ja estan fora de l’aigua

By 21 abril 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Avui ha tingut lloc la tercera jornada de neteja del fons submarí del costat sud de la badia de Portmany, corresponent al municipi de Sant Josep. Els bussejadors han pogut accelerar notablement l’extracció de morts de formigó i altres elements de fondeig il·legal en trobar-se’ls molt més junts. D’aquesta manera, els transportistes que traslladen aquests residus a la pedrera de l’empresa Santa Bàrbara, on s’utilitzen per a la seva restauració morfològica i paisatgística, fins i tot han hagut de fer dos viatges en lloc d’un, com havia ocorregut en les dues jornades anteriors.

Gràcies a aquesta major celeritat, avui s’han extret un total de 24 tones de materials, molts d’ells instal·lats sobre posidònia, que sumats a les 32 tones de les dues jornades anteriors es tradueixen en un total de 56.000 quilos de materials que ja no embrutaran el fons d’aquesta zona de la badia.

Demà el vaixell petit romandrà a la zona de Cala de Bou i el gran es desplaçarà a Port des Torrent, per a començar a retirar els morts que s’acumulen en aquesta àrea. Està previst que el divendres, una vegada acabin aquests treballs, l’Ajuntament de Sant Josep procedeixi a abalisar tot el tram des d’és Pouetó fins a Punta Pinet, ja totalment lliure d’embarcacions, perquè no tornin a instal·lar-se nous morts. Amb aquesta solució, els banyistes podran allunyar-se de la riba fins a 150 metres, en lloc dels 50 habituals, ja que aquestes embarcacions fondejades il·legalment impedien col·locar aquestes balises més lluny.

Cal recordar que el dispositiu que treballa en l’operació està compost per disset persones, entre els equips de les empreses subaquàtiques Eivisub, Servisub i Arenal Diving, i l’equip dels (GEAS). En terra, l’empresa Cana Negreta aporta els camions grua i els contenidors, mentre que Herbusa proporciona els contenidors grans on s’introdueixen els blocs de formigó que després són transportats a la pedrera de l’empresa Santa Bàrbara. A més, els zeladors de Ports dels Iles Balears faciliten l’entrada i sortida de camions i contenidors del port de Sant Antoni.

Aquests treballs de neteja del fons marí els realitza l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, en col·laboració amb Salvem Sa Badia de Portmany, el Club Nàutic Sant Antoni i les altres empreses que s’han citat.