DestacatPort de Sant AntoniQualitat de l'aigua

Balearia pretén tornar a operar a Sant Antoni amb un ferri que supera un 32% el límit d’eslora de Ports IB i que és altament contaminant

By 15 març 2024 No Comments

Ferri Cecilia Payne (web Balearia)

La companyia marítima Balearia ha escollit la pitjor solució possible per a tractar de tornar a operar en el port de Sant Antoni. Segons informen diversos mitjans de comunicació locals, la companyia ha sol·licitat operar amb el ferri Cecilia Payne, que té 86 metres d’eslora, lo que suposa sobrepassar en un 32% les dimensions màximes permeses fins a la data per Ports IB, i a més fer-ho amb un vaixell altament contaminant.

Salvem sa Badia lamenta aquesta decisió i espera que Ports IB no autoritzi la volta del trànsit al port de Sant Antoni en aquestes condicions, màximament quan aquesta companyia té embarcacions que sí que s’adapten a les limitacions actuals, com per exemple el ferri Nixe, que té 63 metres d’eslora, dos per sota del límit. Cal recordar que, recentment, aquesta companyia ha incorporat embarcacions menys contaminants a la seua flota, amb motors que funcionen amb gas liquat. D’aquesta manera, Balearia podria haver preparat una embarcació sostenible i que complís amb les mesures imposades per Ports IB. En comptes d’això, ha presentat la pitjor solució d’entre totes les possibles i que en res canviaria la situació anterior, que ha provocat greus danys ecològics en la praderia de posidònia, problemes de seguretat en el port i a les platges, conflictes de convivència, saturació de trànsit, molèsties de soroll, etcètera.

A Salvem Sa Badia també li preocupa en gran manera que aquesta companyia, tal com denuncien diversos mitjans de comunicació, s’hagi dedicat a comercialitzar bitllets de la línia Dénia-Sant Antoni-Dénia, a pesar que encara no compta amb autorització. Després de la publicació de la notícia, Balearia va haver de retirar de la web aquests bitllets, i ara només cal esperar que rebi les oportunes sancions que li corresponguin, per comercialitzar un producte no autoritzat amb base en un port públic.

Ferri Cecilia Payne (web Balearia)

Cal no oblidar que Balearia ja va abandonar voluntàriament el port de Sant Antoni, deixant-lo amb una operativitat mínima, quan va obrir el dic des Botafoc. Ara, quan existeix una important resposta social en contra del retorn dels ferris per part de ciutadans tots els àmbits socials i polítics, pretén tornar.

“El retorn dels ferries seria una pèssima notícia. Des de Salvem sa Badia varem sol·licitar per escrit a Ports dels Illes Balears i a l’Ajuntament que ens aclarissin els avantatges i desavantatges que suposaria la reobertura real del port al trànsit de ferris, però abans que ho hagin fet ja hi ha una companyia que es dedica a vendre bitllets, sense tenir autorització per a això”, ha comentat el president de Salvem sa Badia de Portmany, Pepín Valdés.

Segons consta en un document intern de Ports de les Illes Balears, signat pel vicepresident de llavors, Xavier Ramis Otazua, el 20 de febrer de 2019, amb el qual es declarava la suspensió de la concessió d’autoritzacions per a l’atracada d’embarcacions de transport regular de vehicles i mercaderies en el port de Sant Antoni fins a 2020, “els vehicles i mercaderies que desembarquen en el port de Sant Antoni de Portmany venen produint impactes negatius en la zona costanera i en la qualitat ambiental, provocant molèsties als visitants i residents d’aquest important nucli turístic i, de manera especial, congestions de trànsit motivades per la deficient interconnexió amb la xarxa viària”.

El mateix document afegia que “la presència de naus de gran tonatge –com la que pretén ara portar la companyia Balearia– és cada vegada més incompatible amb una concepció de la badia de Portmany com un espai idoni per a un turisme de qualitat que mostra les seues preferències pels serveis nàutics i per un entorn ben conservat i tranquil”, i deia que “s’ha de tenir en compte, a més, que aquestes naus disposen d’un altre port comercial a l’illa, que compta amb instal·lacions més adequades, sense que això suposi inconvenients greus a les empreses i passatgers”.

Davant aquests arguments, redactats per la pròpia entitat Ports IB, i enfront del rebuig majoritari al trànsit de ferris en el ple municipal, a l’octubre de 2020, en contrast amb les notícies recents, Salvem sa Badia va sol·licitar per escrit a les dos institucions, el mes passat, que s’aclareixin quins són els suposats beneficis que contemplen per a justificar la reactivació del trànsit comercial de ferris en el port de Sant Antoni, més enllà dels interessos particulars d’aquesta companyia de transport marítim. Es va demanar, a més, que aquests arguments s’acompanyessin de dades objectives que poguessin sustentar-los.

D’altra banda, quan Ports IB va reobrir el port per a ferris de 65 metres d’eslora com a màxim, el seu Consell d’Administració va aprovar en paral·lel, amb data 27 de maig de 2021, un conjunt de mesures “per a la millora de la qualitat ambiental en la badia de Portmany”, que representaven una inversió de 3,1 milions d’euros, de les quals Salvem sa Badia, de moment, no té constància. Entre elles, l’execució d’un dragatge de manteniment i neteja del port per a eliminar fangs, la instal·lació d’una xarxa de sensors per a avaluar la qualitat de l’aire i el soroll generat, un programa de vigilància periòdica de la qualitat de l’aigua i un altre de l’estat de la posidònia, entre una llarga llista.

Per totes aquestes raons, Salvem sa Badia no troba un sol argument que justifiqui no ja el retorn d’una línia regular amb un ferri de 86 metres d’eslora, sinó de qualsevol altre de 65 metres com a màxim, atès que aquestes inversions no s’han realitzat en la seua gran majoria.