DestacatSalvem Sa Badia

Can Jordi Blues Station, primera botiga que posa a la venda la samarreta de Salvem Sa Badia de Portmany

By 4 agost 2020 No Comments

La samarreta de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany ja es troba a la venda a la botiga-bar Can Jordi Blues Station, que es converteix així en el primer comerç de l’illa a oferir-la. En la imatge, Vicent Jordi, el propietari de la Station, i part del seu equip, ja llueixen la samarreta.

Cal recordar que aquesta peça, de color blanc, està il·lustrada amb una adaptació del mític cartell que l’artista Pere Planells Bonet (Eivissa, 1950) va realitzar per a il·lustrar samarretes i encapçalar la gran manifestació que va tenir lloc a Vara de Rei a l’octubre de 1977, sota el lema ‘Ses Salines Parc Natural’. Aquell dibuix es va convertir en símbol de la Coordinadora Cívica Salvem Ses Salines durant gairebé dues dècades, fins que aquest espai va ser declarat reserva natural pel Congrés dels Diputats, en 1995.

Per a utilitzar i modificar aquest icònic dibuix, membres de la iniciativa ‘Salvem Sa Badia de Portmany’ van localitzar a l’autor, que actualment resideix en una petita localitat de la província de Tarragona, on té un estudi i regenta una sala d’exposicions. Planells, una vegada va conèixer els objectius d’aquest projecte, no va dubtar a cedir l’ús de la seva famosa il·lustració.

El moviment social per a la protecció de Ses Salines va sorgir quan aquest espai emblemàtic de les Pitiüses es trobava amenaçat per diferents urbanitzacions, finalment anul·lades. Haurien afectat els ecosistemes i a l’equilibri dels aiguamolls, de gran importància ecològica i reconeguts internacionalment. Estava prevista la construcció de 20.000 places d’allotjament a ses Salines d’Eivissa i altres 10.000 a les de Formentera.

El cartell de ‘Ses Salines Parc Natural’, emblema d’aquest moviment, és una de les il·lustracions més recordades de Pere Planells i en ella apareixen caricatures dels seus amics, la seva esposa i ell mateix (l’home amb ulleres, bigot i un nen a coll). També és autor de les portades dels dos primers discos del grup Uc, ‘Cançons d’Eivissa’ (1974) i ‘En aquesta illa tan pobra’ (1976).

El dibuix s’ha adaptat incorporant l’eslògan “Salvem Sa Badia de Portmany” i la samarreta pot adquirir-se en grandària S, M, L i XL. Can Jordi Blues Station es troba en el quilòmetre 8 de la carretera que uneix Eivissa i Sant Josep. Continuarem informant dels comerços que la posin a la venda en el futur.