Aquest dissabte, 3 de setembre, a partir de les 20 hores, es reprèn el Festival Badia de Portmany, després del descans per les festes de Sant Agustí, amb un dels cartells més singulars del certamen, encapçalat per Ángela Cervantes. La veu eivissenca amb major projecció internacional actuarà acompanyada del gran contrabaixista català Manel Fortià i junts oferiran l’espectacle ‘Arrels d’Ara’, amb un repertori de cançons eivissenques i alguns temes de Maria de la Mar Bonet i Aires Formenterencs.
Com és habitual en aquest festival, els assistents també gaudiran de la possibilitat de conèixer de primera mà la biodiversitat de la badia de Portmany i el seu entorn. També tornen els food trucks de Fun & Trucks, amb menjar de carrer del món, i dos impactants exposicions de fotografia segueixen en exhibició: ‘Road to Synesthesia’, amb imatges de concerts de Joan F. Ribas, i ‘Biodiversitat a la Badia de Portmany i els Illots de Ponent’, una mostra digital de diversos autors que podrà contemplarse a través de pantalles instal·lades a l’exterior del recinte.
Cervantes s’ha format amb importants mestres i ha participat en projectes de gran rellevància internacional i amb gires mundials, com l’espectacle de gospel i world music liderat per Emmanuel Djob ‘The Black & White Xperience’, la Companyia de Dansa Antonio Najarro amb el treball ‘Jazzing Flamenc’ o el tribut a Pink Floyd que va realitzar la magnífica banda de Liverpool Brit Floyd, en la qual Ángela donava vida a l’espectacular solo de Clare Torry. Ja assentada a Madrid, inicia una carrera en solitari amb un primer treball discogràfic de gran èxit: En esta orilla de Drexler (2013). A aquest li va continuar Recordando a Ella Fitzgerald y Joe Pass (2014), gravat a duo amb Chema Saiz, i Camino a Santa Clara… Por 50 años más con los Fakires (2016), on va materialitzar el somni de retrobar-se amb les cançons cubanes que li cantava la seua güela. En 2021 va estrenar nou disc al costat del famós pianista cubà Pepe Rivero, Olas y arenas, centrat en la figura de Sylvia Rexach.
El gironí Manel Fortià, per altra banda, és un innovador del contrabaix, un gran intèrpret i un excel·lent compositor, amb una manera de tocar que fa possible que la veu d’Ángela Cervantes encara pugui lluir més. Ha tocat amb llegendes del jazz com Dave Liebman, Chris Cheek, Eliot Zigmund, Bill McHenry, Ari Hoenig, Arturo O’Farrill, Chano Dominguez, Stephane Belmondo, Scott Hamilton, Dena Deros o Perico Sambeat.
L’espectacle ‘Arrels d’Ara’ s’emmarca en el projecte ‘Units pel nostre parlar’, que l’Ajuntament de Sant Josep impulsa per a promoure el coneixement del patrimoni lingüístic i cultural d’Eivissa.
Com és habitual al festival, els minuts de descans entre els dos sets de la actuación musical s’aprofitaran per a oferir informació sobre qüestions ambientals, la riquesa biològica de la badia i el seu entorn i els perills que l’amenacen. En aquesta ocasió, participarà, l’entitat Tursiops, que investiga als cetacis a la badia de Portmany i altres entorns de Balears.
L’exposició ‘Biodiversitat a la Badia de Portmany i els Illots de Ponent’ va acompanyada del següent eslògan: “No és pot cuidar el que no s’estima, no és pot estimar el que no és coneix”. Pretén conscienciar sobre la importància dels ecosistemes i la biodiversitat que alberga la badia i la necessitat de protegir-los. La composen dotzenes de fotografies preses per diversos autors i es projectaran a una gran pantalla prop de l’escenari. Aquesta mostra ha pogut celebrar-se gràcies a la col·laboració de la Associació de Fotografia de Natura de les Illes Balears (Afonib), Lupita Faet i Arenal Diving, que han cedit un material fotogràfic d’extraordinària qualitat.
Per altra banda, l’exposició de fotografia musical ‘Road to Synesthesia’, de Joan F. Ribas, inclou més de 40 imatges de gran format preses a concerts a l’illa i fora d’ella, que reflecteixen la força i l’energia del directe, amb comentaris dels artistes que protagonitzen les imatges. Romandrà oberta fins a l’11 de setembre.
Festival Badia de Portmany
Cal recordar que l’objectiu del Festival Badia de Portmany és vincular la cultura i la música amb la protecció de la naturalesa, conscienciar a través de l’art sobre la necessitat de protegir el medi marí i els seus ecosistemes, i oferir un programa d’és-pectàcles que atregui al públic de la badia i de tota l’illa a aquest nou recinte, que precisament es va posar en marxa amb la primera edició del certamen. L’organitzen l’Ajuntament de Sant Josep, Fun & Trucks i Salvem Sa Badia de Portmany.
Per aquesta segona temporada ja han passat artistes com el grup internacional de jazz Tony Tixier Trio; Martirio, Raúl Rodríguez i altres artistes que formaven part del programa de les Jornades Flamenques de Caló de s’Oli, el famós grup andalús O’Funk’illo, el cantant murcià ‘Muerdo’, l’alemany Mo Brandis amb el duo Kamobii i el grup The Experimental Kids, el guitarrista anglès Chris Lee & The Mojo Stand i les bandes locals Hostal Pascual, Sönic i Los Bichos del Espacio.
Per l’últim concert del festival, que tindrà lloc el dissabte 10 de setembre, està prevista una de les bandes més atractives de tot el cartell: Amparanoia, formación liderada per Amparo Sánchez i que va sorgir al barri madrileny de Lavapiés.