BiodiversitatBusseigDestacatFondeig irregularPosidòniaSalvem Sa Badia

Creada gràcies a una donació l’estació de seguiment de posidònia de Cala Bassa

By 14 novembre 2022 No Comments

Avui, a les 9 del matí, l’equip de bussejadors voluntaris de Salvem sa Badia de Portmany ha sortit a la mar per a crear una nova estació de seguiment de la praderia de posidònia oceànica de Cala Bassa, que s’integrarà a la Xarxa Posidònia. Aquesta iniciativa s’ha desenvolupat sota el lema “Fas Posidònia” i s’ha finançat íntegrament gràcies a una donació.

L’estació de Cala Bassa serà custodiada pels voluntaris de Salvem Sa Badia de Portmany durant els mesos de major pressió nàutica. La seua ubicació ha estat determinada en coordinació amb l’equip de Xarxa Posidònia i el Servei de Protecció d’Espècies del Govern balear, amb l’objectiu d’establir una ubicació propícia per a l’estudi de l’estat de conservació de les praderies i recopilar dades significatives per a tot el conjunt d’aquest entorn.

Cala Bassa precisa d’una especial atenció, ja que es tracta d’una cala qualificada com a zona regular pel Decret Posidònia i la quantitat d’embarcacions que la utilitzen com a espai de fondeig, ja sigui puntual o transitori, és molt elevada, especialment al juliol i l’agost. És fonamental poder continuar gaudint d’un espai natural tan emblemàtic, sent al mateix temps respectuosos amb aquest bosc submarí que és patrimoni natural de tota la ciutadania.

D’altra banda, cal preguntar-se si la pressió experimentada a la zona pels excessius fondejos es veurà solucionada l’estiu de 2023 amb boies de fondeig regulat i de baix impacte, fent d’aquesta cala un lloc on la posidònia oceànica estigui realment protegida.

El primer mostreig l’han realitzat set submarinistes titulats i amb coneixements previs de la tècnica. La immersió, a més, s’ha fet amb el suport de l’empresa Arenal Diving, en qualitat de col·laboradora en aquestes activitats de recerca i aportant la seua logística, materials i seguretat en el desenvolupament de la immersió.

Les dades de la nova estació de seguiment quedaran a la disposició del Servei de Protecció d’Espècies i l’equip Xarxa Posidònia, per a la seua anàlisi i incorporació a la base de dades.

Des de Salvem sa Badia consideram que la recerca necessita de suport tant logístic com econòmic. Tot impuls és bo per a conèixer més i millor el medi marí i els seus hàbitats i espècies, dels quals som profundament dependents. També volem donar les gràcies a tots els col·laboradors de l’Equip Posidònia, format per excel·lents bussejadors.