BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Creada la “Mesa de l’Aigua Badia de Portmany” per analitzar la pressió sobre la badia i definir solucions

By 16 desembre 2022 No Comments

Ahir dijous es va formalitzar la constitució de la taula tècnica de l’aigua, anomenada “Mesa de l’Aigua Badia de Portmany”, que ha de servir per analitzar les pressions antròpiques sobre la badia de Portmany i definir-ne les solucions.

Els integrants de la Mesa de l’Aigua Badia de Portmany són l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA), la Direcció General de Territori i Paisatge (Govern Balear), PortsIB, Demarcació de Costes, Agent de Medi Ambient del MITECO i Tragsatec Equip9, l’Aliança per l’Aigua d’Eivissa i Formentera, l’Associació Salvem Sa Badia de Portmany i l’IMEDEA.

La reunió es va celebrar ahir, 15 de desembre, al far de Ses Coves Blanques, organitzada per l’Associació Salvem sa Badia de Portmany.

La taula es constitueix amb l’objectiu principal de millorar i recuperar la qualitat ambiental de la badia, i com a segon objectiu és vol fer feina conjunta cercant solucions, cooperant i col·laborant entre totes les entitats integrants de la Mesa per enfocar esforços i fer passes en aconseguir reduir els impactes sobre les aigües i el medi natural de la Badia de Portmany.

Per això, s’ha acordat encarregar a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) una diagnosi completa de la situació actual que serà finançat per l’Agència Balear de l’Aigua. L’estudi, que durarà entre sis i dotze mesos, servirà com a base perquè cada administració implicada prengui les mesures oportunas en el marc de les seues competències per trobar una solució definitiva a la pèrdua de qualitat ambiental de la badia.

Tots els integrants s’han compromès en facilitar a l’IMEDEA dades i els estudis disponibles fins ara de la Badía per tal de completar aquesta recerca.

Una vegada conclòs l’estudi, l’IMEDEA-CSIC convocarà els membres de la taula per presentar-los els resultats. D’aquesta reunió n’ha de sortir un cronograma d’actuacions realista i ajustat a les competències de cada administració implicada.

El febrer de 2020, Salvem sa Badia ja va fer una primera anàlisi sobre l’estat mediambiental de la badia de Portmany destacant la necessitat de millorar la xarxa de clavegueram municipal i la de sanejament autonòmic que transcorren per la primera línia de costa. En aquest sentit, cal prioritzar la desaparició dels vessaments d’aigües mixtes especialment quan son conseqüència de la manca de capacitat d’aquestes infraestructures en períodes, per exemple, de pluges intenses i avaries.

Un altre dels punts que s’ha tractat durant la trobada ha estat la necessitat de reduir la pressió sobre les praderies de posidònia motivats pel fondeig massiu d’embarcacions i posar les bases per garantir un model sostenible de trànsit marítim.

Hem tingut l’assistència i participació de: la directora general de Territori i Paisatge, Magdalena Pons, i la tècnica del cap de servei d’abocaments Carolina Encinas; el secretari general de l’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA), Juan Calvo, i Pilar Sánchez cap de l’àrea de sanejament; Cristina Barahona, directora gerent de PortsIB i el tècnic de medi ambient, àrea d’explotació i projectes i obres de Ports IB, Tomeu Llompart Capó; l’alcalde Ángel Luís Guerrero i el regidor d’Aigües de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, acompanyats també de Mónica Férnandez, regidora de Medi Ambient, Pep Guasch, regidor de Litoral i Platges, i Juanjo Cerdán tècnic municipal d’Aigües; de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany hem tingut presents a Diego Ponce, tècnic de Medi Ambient, i Neus Mateu, regidora de Governació i Medi Ambient de Sant Antoni de Portmany; del Ministeri de Medi Ambient a l’agent mediambiental Francisco Ruiz i la tècnica Eva García, per l’encomana de gestió de la Subdir. General de Biodiversitat Terrestre i Marina; en representació de l’Aliança per l’Aigua ha estat Marina Moheno; de l’Associació Salvem Sa Badia, José Luís Valdés president de l’Associació; Joan Ribas com a secretari de la Mesa de l’Aigua Badia de Portmany, Elisa Langley com a mediadora de la taula; i del IMEDEA a Gotzón Basterretxea, director IMEDEA-CSIC-UIB, Lorena Martínez Ribes, oceanògrafa, i Laura Pereda Briones, doctora en Ecología Marina.