Un dels arguments que s’han escoltat aquestes últimes setmanes als qui tracten de justificar la volta dels ferris a Sant Antoni és que Portmany “és un port estratègic per a l’illa” i que aquest, “més que un port municipal, és insular i autonòmic”. Aquests plantejaments, que fins avui no han anat acompanyats de dades que els sustentin, vénen a dir que el transport marítim a Eivissa és inviable sense dos ports comercials i que si es quedés només un, fins i tot deixant el de Sant Antoni preparat per a una emergència, podria suposar un problema per a garantir els enllaços amb la península i la resta de Balears.
Aquest raonament es ve repetint sistemàticament en les últimes dates, com si fos una veritat incontestable. No obstant això, ningú sembla tenir en compte la irrellevància del port de Sant Antoni en relació a l’activitat marítima de l’illa d’Eivissa. En aquest sentit, cal recordar que en els últims cinc anys que va estar operatiu (2014-2018) només va acumular una mitjana del 1,1% del trànsit de vaixells de tota l’illa.
La realitat de molts altres llocs del món demostren que tal argument no és cert, perquè illes fins i tot de major superfície que Eivissa solucionen els seus enllaços marítims amb un sol port operatiu per a grans ferris. I unes altres que multipliquen per deu i fins per vint la seva grandària, sent fins i tot illes-estat, només disposen de dues infraestructures portuàries. Des del Mediterrani a l’Atlàntic, passant pel Carib i el Pacífic, poden trobar-se múltiples exemples de funcionament normalitzat amb un sol port, que evidencien que disposar de dues instal·lacions de grandària mitjana o gran per a res constitueix una obligatorietat.
Per a demostrar-ho, Salvem Sa Badia de Portmany ha fet un estudi amb deu localitzacions repartides pel món, encara que podrien haver-se citat molts altres llocs. Cal recordar que Eivissa té una superfície de 571 quilòmetres quadrats i una població d’uns 147.000 habitants. A continuació, deu illes més grans que Eivissa amb un sol port destinat a grans ferris:
1) La Palma (Canàries)
L’illa de La Palma té unes infraestructures marítimes similars a les d’Eivissa en l’actualitat, amb la moratòria sobre Sant Antoni encara vigent. Aquesta illa, de 706 quilòmetres quadrats i amb 85.000 residents, posseeix un gran port a la capital, Santa Cruz de la Palma, situat en el costat de Llevant de l’illa. Des d’aquí surten ferris a la península i a la resta d’illes de l’arxipèlag canari. En el costat de Ponent hi ha un altre petit port, Tazacorte, que, encara que està preparat amb un moll per a ferris, actualment només s’utilitza com a marina esportiva i port pesquer. A l’illa de Lanzarote també ocorre el mateix.
2) Lesbos (Grècia)
Lesbos és una illa grega, molt pròxima a Turquia, que en els últims anys ha adquirit notorietat per les successives crisis migratòries que s’han produït a la seva costa. Té una superfície de 1.633 quilòmetres quadrats, el triple que Eivissa, i a més és la tercera major illa grega i l’octava del Mediterrani. Un terç dels seus 114.000 habitants es concentren a la capital, Mitilene, on disposa d’un port per a grans ferris. A la resta de l’illa existeixen múltiples localitats pesqueres, però sense capacitat per a grans embarcacions.
3) Rodas (Grècia)
El port de Mandraki, l’únic per a grans ferris que existeix en aquesta turística illa grega, amb 130.000 residents i 1.401 quilòmetres quadrats, constitueix el lloc on se suposa que s’erigia el famós colós. Se situa a la capital, Rodas, situada a l’extrem Nord de l’illa. Compta amb nombroses platges i complexos hotelers, així com alguns ports de pescadors i de iots.
4) San Miguel de les Açores (Portugal)
Illa portuguesa que destaca pel seu reeixit turisme de naturalesa, de grandària i població semblants als d’Eivissa: 746 quilòmetres quadrats i 138.000 habitants. És la major i més poblada de l’arxipèlag de les Açores, amb un únic port per a grans embarcacions situat a la capital, Ponta Delgada. Posseeix molts altres ports pesquers i esportius, però cap amb capacitat per a ferris i creuers.
5) Sao Tomé (Àfrica)
La major de les dues illes que componen la República Democràtica de Sao Tomé i Príncipe està situada enfront de la costa de Guinea Equatorial i Gabon, a l’Àfrica. Dotada d’una important indústria turística i de múltiples plantacions, té una superfície de 854 quilòmetres quadrats i una població de 185.000 habitants. La seva capital, anomenada igual que l’illa i situada a la costa Nord-est, alberga l’únic port de l’illa destinat a grans ferris i vaixells de càrrega.
6) Santiago (Cabo Verde)
Situada a l’Oest d’Àfrica, enfront del Senegal, l’illa de Santiago és la de majors dimensions de l’arxipèlag de Cabo Verde, amb una extensió de 991 quilòmetres quadrats i una població de 290.000 habitants. La seva capital, Praia, acull l’únic gran port de l’illa amb capacitat per a acollir a grans embarcacions. L’illa destaca per les seves reserves naturals i una incipient indústria turística.
7) Isla Margarita (Veneçuela)
Amb una superfície de 1.072 quilòmetres quadrats i una població de 436.000 habitants, Isla Margarita és una de les destinacions més importants de Veneçuela, amb al voltant de tres milions de turistes a l’any. La seva costa està repleta de platges paradisíaques, llacunes i grans resorts. Malgrat la seva important població i la seva condició de destinació habitual de creuers, només compta amb un port de grans dimensions adaptat per a vaixells de càrrega i ferris, situat a la badia de Guamache. La resta del litoral compta amb diferents ports pesquers de petites dimensions.
8) Martinica (Carib)
L’illa de Martinica és una regió i departament d’ultramar de França i una de les principals destinacions turístiques del Carib. Els seus 413.000 habitants gaudeixen d’una bona renda per càpita i es distribueixen en una superfície de 1.128 quilòmetres quadrats. L’illa compta amb múltiples ports esportius a abrigades badies, així com de pescadors. El seu únic gran port comercial, on atraquen tant creuers com ferris i vaixells de càrrega, està situat a la capital, Fort de France, a la costa Oest, on també se situa l’aeroport.
9) Maui (Estats Units)
Maui, amb 1.883 quilòmetres quadrats i una població de 145.000 habitants, és la segona illa més gran de Hawaii i una destinació turística de primer nivell, que a més rep una important xifra de creuers. La major part de turistes arriben amb avió, encara que compta amb un important port a la capital, Kahului, del qual parteixen grans ferris cap a la resta de l’arxipèlag. La seva costa es troba repleta de complexos hotelers a les zones de platja i de petits ports que ofereixen amarratge exclusivament a embarcacions petites.
10) Tahiti (Polinèsia Francesa)
La Polinèsia Francesa és un dels territoris paradisíacs del Pacífic Sud. Aquesta regió francesa d’ultramar compta amb 118 illes i atol·lons, de les quals la més famosa és Tahiti, un dels llocs turístics més famosos del món, que destaca pels seus luxosos resorts, en molts casos formats per cabanyes erigides sobre l’aigua, a l’interior de les barreres de coral, mitjançant palafits i connectades a terra amb llargues passarel·les. L’illa té 1.045 quilòmetres quadrats i 178.000 habitants, i disposa d’un únic port comercial situat a la capital, Papeete.