DestacatFondeig irregular

Dues embarcacions fondejades il·legalment també acaben encallades a la platja de s’Arenal a causa del vendaval

By 11 desembre 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Dues embarcacions més fondejades il·legalment en la badia de Portmany han quedat encallades a la riba de la platja de s’Arenal a causa del vendaval d’aquests dies, suposant un nou risc de contaminació per l’abocament a la mar de combustible i oli. Es tracta del denominat ‘Llaüt’, una embarcació de tipus tradicional amb cabina, i d’una llanxa pneumàtica.

Totes dues embarcacions se sumen als tres velers que van quedar embarrancats en es Pouet i s’Estanyol, dels quals ja vam informar dimarts passat. Una d’aquestes embarcacions, el ‘Well’, va quedar completament destrossada i les seves restes  escampades sobre les roques de la riba de s’Estanyol, on també va acabar el veler ‘Baluma’. A poca distància, a la platja d’es Pouet, va ocórrer el mateix amb una tercera embarcació: el ‘Aurora’.

Les altres 18 embarcacions que quedaven fondejades il·legalment en la badia aquests dies corrien perill d’acabar encallades, amb el consegüent risc d’abocaments de combustible i oli, contaminant la mar, i així ha ocorregut finalment amb dues d’elles.

Des de Salvem Sa Badia de Portmany recordem els esforços realitzats la passada primavera pels ajuntaments de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany per a netejar el fons de la badia, operacions que van culminar amb la retirada de 191 tones de residus, incloses més de tres-centes estructures per al fondeig il·legal. Lamentem que aquests treballs no hagin impedit que algunes embarcacions reprenguin aquestes pràctiques. En alguns casos, es tracta de velers i llanxes molt antics que ja ni tan sols surten a navegar.

L’entitat responsable de vigilar i impedir aquestes pràctiques nocives per a la salut ambiental de la badia és la Demarcació de Costas, que fins al moment no ha realitzat cap moviment per a donar solució a aquesta qüestió.