BiodiversitatDestacatQualitat de l'aigua

El congrés dels Diputats allunya encara més l’amenaça de les prospeccions petrolíferes en el Mediterrani

By 10 març 2021 març 16th, 2021 No Comments

Tots els grups del Congrés dels Diputats, a excepció de Vox, que es va abstenir, van aprovar ahir la presa en consideració de la proposició de llei del Parlament balear per a prohibir l’exploració, explotació i recerca d’hidrocarburs i altres substàncies minerals al Mediterrani.

Aquesta iniciativa va ser defensada des de la tribuna pel president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, que va dir que “poques coses a Balears susciten tanta unanimitat com el rebuig a les prospeccions petrolíferes. Aquesta unanimitat política i social ha estat clau perquè el Parlament impulsi l’aprovació d’aquest projecte de llei que avui arriba al Congrés per a la seva presa en consideració”, va apuntar.

Marí va afegir que “tenim la responsabilitat i l’obligació de defensar la voluntat i el sentiment de les nostres illes que, en reiterades ocasions, han dit que no volen prospeccions. Tenim una oportunitat única per a aconseguir allò per el que els ciutadans de Balears, el meu partit, el PP, i la resta de forces polítiques del Parlament portem temps lluitant i reclamant de manera unànime. No volem que es continuï posant en risc la riquesa ambiental de la nostra mar ni de les nostres costes ni la nostra economia”.

Aquesta proposta aterra per segona vegada al Congrés dels Diputats, després que, en 2017, no arribés ni tan sols a valorar-se en el ple en ser rebutjada. Cal recordar que la proposició de llei per a protegir el Mediterrani davant les prospeccions va ser aprovada per unanimitat en Parlament balear en 2018, impulsada per l’Aliança Mar Blava.

La proposta, no obstant això, no inclou l’exploració mitjançant adquisicions sísmiques si és a través de tecnologies que s’hagi demostrat científicament que són innòcues i també exploracions que tinguin la seva concessió atorgada abans de l’entrada en vigor de la llei, encara que s’impedeix la seva pròrroga.