DestacatSalvem Sa Badia

El documental ‘Portmany, una badia amenaçada’ ja té versió en català i s’emprarà com a eina de divulgació

La iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany ha produït una versió en català del seu documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, amb l’objectiu de comptar amb una eina de divulgació que pugui utilitzar-se en els centres educatius i que també estarà sempre disponible a aquesta pàgina web. La producció, de 15 minuts de durada, explica quina és la situació actual de la badia, exposa les diferents amenaces que planegen sobre els seus ecosistemes i proposa solucions per a frenar la seva deterioració ambiental. La locució d’aquesta nova versió ha estat realitzada pel periodista Roger Riera.

El vídeo analitza tots els factors de pressió que afecten el litoral portmanyí i corrobora amb imatges submarines, aèries i terrestres les conclusions d’un estudi sobre la situació de la vegetació submarina, realitzat per la consultora mediambiental Duna Consultores.

El vídeo també il·lustra la pèrdua de vegetació bentònica mitjançant fotografies antigues i les dues cartografies que existeixen sobre el fons marí, una realitzada pel Ministeri de Transició Ecològica en 2008 i una altra per Duna Consultores en 2020. Aquestes imatges corroboren la preocupant deterioració de les praderies de Posidònia a l’entorn del moll comercial, on han desaparegut entre 4 i 4,5 hectàrees de vegetació en els últims anys, passant de ser una àrea de vegetació a un desert de llots i sediments, on ja només poden trobar-se arrels i restes de tiges de Posidònia.

Cal recordar que aquest treball va posar en relleu que, en els últims 20 anys, el conjunt de la badia de Portmany ha perdut el 50% de la vegetació bentònica que existia a principis del segle XXI i l’espècie més afectada ha estat la Posidònia Oceànica.

Salvem Sa Badia de Portmany ja prepara una sèrie de visites als centres educatius on es projectarà aquest documental i s’explicarà a joves de tots dos municipis quins són els problemes de la badia, amb l’objectiu que prenguin consciència sobre la importància de cuidar un entorn natural tan valuós.