DestacatFondeig irregularPitiüsesPosidònia

El fondeig massiu a Cala Vedella ja arriba a l’extrem de bloquejar el canal d’accés a la riba

By 21 juliol 2021 No Comments

En un reportatge publicat avui per Diario de Ibiza s’explica que el fondeig incontrolat a la badia de Cala Vedella ha aconseguit tals nivells de massificació que fins i tot s’ha arribat a bloquejar el canal d’accés abalisat fins a la riba, impedint l’entrada de petites embarcacions i la pujada i baixada de persones.

És important recordar que l’Ajuntament de Sant Josep reclama des de fa dos anys a la Demarcació de Costas que li autoritzi a instal·lar un camp de boies ecològiques que posi fi a aquests elevats índexs de saturació i fomenti una millor conservació de la Posidònia que hi ha a la cala. L’Ajuntament pretén instal·lar un total de 36 amarratges d’aquest tipus, destinats en la seva majoria a embarcacions de 12 metres d’eslora o inferior.

Aquests dies, segons la notícia, s’han concentrat a la cala al voltant de 80 embarcacions. El Grup d’Estudis de sa Naturalesa, en un estudi recent encarregat per l’Ajuntament de Sant Josep, ha arribat a comptabilitzar un total de 123 morts per fondeig, dels quals gairebé 90 estaven situats damunt de la praderia de Posidònia.

A més de l’efecte de l’ancoratge i el moviment de cadenes sobre la praderia, aquesta s’està veient perjudicada pels abocaments d’aigües residuals de les pròpies embarcacions, que també afecta a la qualitat de les aigües de bany.

Tant aquests abocaments com uns altres que es produeixen en aquesta cala afavoreixen l’acumulació de nutrients i material orgànic; un procés conegut com a eutrofització. Provoca que fins les plantes que no estan situades a la zona de fondeig es vegin afectades i afeblides per la falta d’oxigen en l’aigua.