DestacatFondeig irregularPlatgesPosidònia

El Govern balear acorda amb Madrid la creació de set nous camps de boies a Eivissa, dos d’ells a Cala Bassa i Cala Salada

By 24 maig 2023 No Comments

El Govern balear ha acordat amb el Govern central la instal·lació de deu nous camps de boies de pagament, set d’ells a Eivissa, inclòs Cala Bassa i Cala Salada, que entraran en funcionament durant l’estiu de 2025.

Aquestes noves àrees seran gestionades per Ports de les Illes Balears i es sumaran a les vuit que ja estan en funcionament i a altres cinc que es troben en tramitació, fins a sumar un total de 23 zones de fondeig regulat a Balears.

L’acord s’ha aconseguit entre el Govern i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. La Direcció General de la Costa i la Mar, dins del citat ministeri, serà l’encarregada de redactar els projectes d’aquests camps de baix impacte i després cedirà la gestió a Ports IB. Els camps es crearan amb l’objectiu de protegir la Posidònia oceànica, evitant fondejos sobre ella.

Dels deu camps de boies, set estan a Eivissa i tres a Mallorca. Els d’Eivissa estaran situats a Benirràs, Cala Bassa, Cala Salada, Cala Vedella, és Xarco, Portinatx i Talamanca. Els de Mallorca es situaran a Aucanada, Portocolom i Portals Vells-El Mago.

A més, en aquests moments, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge té cinc camps de boies en tramitació, que es crearan a Illa de l’Aire (Menorca), Porroig (Eivissa), Cala d’Hort (Eivissa), es Caló (Mallorca) i sa Foradada (Mallorca). Representen un total de 171 punts de fondeig i estaran en funcionament el pròxim estiu 2024.
En la reunió mantinguda el mes d’abril passat entre les dos administracions es va acordar que les obres d’aquests deu nous camps de boies s’executarien el 2024, per a poder entrar en funcionament en la temporada d’estiu de 2025. Amb la seua posada en funcionament, s’hauran executat 23 camps de boies, tots els previstos en el Decret de Posidònia.

Actualment, PortsIB ja gestiona un total de vuit camps de boies situats a Cala Blava (Mallorca), Sant Elm (Mallorca), ses Salines (Eivissa), Caló de s’Oli (Formentera), s’Espalmador (Formentera), Badia de Fornells (Menorca), Illa d’en Colom (Menorca) i Formentor (Mallorca). En total, representen 256 punts de fondeig i començaran la seua operativa a principis de juny. Es podran començar a reservar a partir de l’última setmana de maig.