Aquest dissabte, 20 d’agost, a partir de les 20,30 hores, el Festival Badia de Portmany ofereix un dels cartells més atractius de l’estiu, gràcies a la inesperada presència a l’illa d’un dels seus cantants i guitarristes més històrics: el britànic Chris Lee. Aquest músic virtuós, que toca la guitarra a l’estil de Jimi Hendrix i Stevie Ray Vaughn, va ser molt popular als bars de Sant Antoni i altres escenaris de l’illa, des dels anys 90 fins a mitjan dècada passada, quan es va mudar novament a Anglaterra. Tots els que van freqüentar els carrers del West End als noranta es recordaran d’ell pel seu mestratge a la guitarra i l’asècte d’indi siux que lluïa a l’escenari. L’acompanyarà la banda The Mojo Stand, formada per a l’ocasió pel mític baixista Dennis Herman, el potent teclista Johnny Hocking i l’enèrgic bateria Javier Roig, amb la qual oferirà un repertori de clàssics del blues i el rock and roll.
Com és habitual en aquest festival, els assistents també gaudiran de la possibilitat de conèixer de primera mà la biodiversitat de la badia de Portmany i el seu entorn. També tornen els food trucks de Fun & Trucks, amb menjar de carrer del món, i dos impactants exposicions de fotografia segueixen en exhibició: ‘Road to Synesthesia’, amb imatges de concerts de Joan F. Ribas, i ‘Biodiversitat a la Badia de Portmany i els Illots de Ponent’, una mostra digital de diversos autors que podrà contemplarse a través de pantalles instal·lades a l’exterior del recinte.
Chris Lee ha passat diverses dècades tocant als escenaris eivissencs, però també ha actuat a llocs tan dispars com Munic, el Japó, Los Angeles o Anglaterra, i ha compartit taules amb artistes consagrats, com Jimmy Page, Robert Taylor, Ron Wood, Eric Burdon o Javier Vargas. Durant la seua etapa a Eivissa, vam poder veure’l amb Blues Dave, Jon Michell, Norberto Rodríguez, Esteban Cabezos, Victor Gressely o Dennis Herman i, en els seus últims anys a l’illa, amb la banda Putumayo Project, impulsa-dona pel popular cantant holandès ja mort, Rick DeVito.
Dennis Herman, el baixista i productor musical nord-americà establert a l’illa des dels anys setanta, l’acompanyarà al baix. Herman actua regularment amb multitud de grups de l’illa, com The Moonshine Band o Bluesmàfia, i va ser director tècnic dels famosos Estudios Mediterráneo de Sant Llorenç, on va produir discos per Judes Priest, Obús, La Frontera, Loquillo i molts altres. El teclista i compositor britànic Johnny Hocking, que també actua en bandes com Bluesmàfia, viu a l’illa des dels vuitanta i va començar al seu país, tocant en formacions com Brewers Droop, precursora de Dire Straits, al costat de Mark Knopfler. També ha compost molts temes per les festes de Manumission i ha estat director musical de The Drifters. L’eivissenc Javier Roig, per altra banda, es va diplomar en bateria al Berklee College of Music (Boston) i ha tocat amb molts grups de l’illa, com Stone Corners, Kin Blau, Sa Talaia, Ibiza Jazz Big band, Rels, The Soul Family Orchestra o Putumayo Project, on va coincidir gairebé deu anys amb Chris Lee. Actualment actua amb Fuel Pressure Regulator i Alamar.
Com és habitual al festival, els minuts de descans entre els dos sets de la actuación musical s’aprofitaran per a oferir informació sobre qüestions ambientals, la riquesa biològica de la badia i el seu entorn i els perills que l’amenacen. En aquesta ocasió, participarà Eva García d’Equipo 9 Tragsatec, una empresa que fa treballs de seguiment dels espais marins protegits, i parlarà sobre la posidònia.
L’exposició ‘Biodiversitat a la Badia de Portmany i els Illots de Ponent’ va acompanyada del següent eslògan: “No és pot cuidar el que no s’estima, no és pot estimar el que no és coneix”. Pretén conscienciar sobre la importància dels ecosistemes i la biodiversitat que alberga la badia i la necessitat de protegir-los. La composen dotzenes de fotografies preses per diversos autors i es projectaran a una gran pantalla prop de l’escenari. Aquesta mostra ha pogut celebrar-se gràcies a la col·laboració de la Associació de Fotografia de Natura de les Illes Balears (Afonib), Lupita Faet i Arenal Diving, que han cedit un material fotogràfic d’extraordinària qualitat.
Per altra banda, l’exposició de fotografia musical ‘Road to Synesthesia’, de Joan F. Ribas, inclou més de 40 imatges de gran format preses a concerts a l’illa i fora d’ella, que reflecteixen la força i l’energia del directe, amb comentaris dels artistes que protagonitzen les imatges. Romandrà oberta fins a l’11 de setembre.
Festival Badia de Portmany
Cal recordar que l’objectiu del Festival Badia de Portmany és vincular la cultura i la música amb la protecció de la naturalesa, conscienciar a través de l’art sobre la necessitat de protegir el medi marí i els seus ecosistemes, i oferir un programa d’és-pectàcles que atregui al públic de la badia i de tota l’illa a aquest nou recinte, que precisament es va posar en marxa amb la primera edició del certamen. L’organitzen l’Ajuntament de Sant Josep, Fun & Trucks i Salvem Sa Badia de Portmany.
Per aquesta segona temporada ja han passat artistes com el grup internacional de jazz Tony Tixier Trio; Martirio, Raúl Rodríguez i altres artistes que formaven part del programa de les Jornades Flamenques de Caló de s’Oli, el famós grup andalús O’Funk’illo, el cantant murcià ‘Muerdo’, l’alemany Mo Brandis amb el duo Kamobii i el grup The Experimental Kids, i les bandes locals Hostal Pascual, Sönic i Los Bichos del Espacio.
El següent cap de setmana el festival es deté per a no coincidir amb les festes de Sant Agustí i es reprendrà ja al setembre, amb la cantant Ángela Cervantes (3 de setembre) i Amparanoia (10 de setembre), com a gran colofó i fi de festa.