BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidònia

El mapa que mostra a quins llocs han desaparegut un total de 14 hectàrees de posidònia i altres plantes a la badia de Portmany

By 10 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

La zona taronja mostra la posidònia i quantitats més petites d’altres plantes en 2008. La zona verda reflecteix el que queda en 2020

Un dels gràfics més il·lustratius que conté l’estudi realitzat per Duna Balears amb la topografia de comunitats vegetals del fons de la badia de Portmany és aquesta fotografia. Sobre una imatge aèria se superposen dues trames. La taronja exhibeix la Posidònia, juntament amb petites quantitats d’altres plantes de gran valor, com Cymodocea nodosa, que existia a la badia en 2008, quan el Ministeri de Medi Ambient, avui dit de Transició Ecològica, va realitzar l’única topografia que fins ara existia. La verda, posada damunt, mostra el que s’ha trobat en 2020, gràcies a la nova topografia que s’ha realitzat.

Com pot observar-se a la il·lustració, s’ha perdut una gran extensió de vegetació bentònica, que els investigadors determinen en un total de 14 hectàrees, i la zona més afectada és la de maniobres dels ferris, a conseqüència de la resuspensió de llots i sediments que acaba cobrint les plantes, asfixiant-les. Els ferris, com demostra aquesta recerca, fins i tot són capaces d’erosionar directament el fons. La superfície de Posidònia morta o greument afectada a l’entorn del moll comercial és d’entre 40.000 i 45.000 metres quadrats; és a dir 4 o 4,5 hectàrees.

El mapa de 2008 ja demostrava que a l’antiga zona central de fondejos il·legals, on avui existeix un camp de boies ecològiques, s’havia perdut gairebé tota la Posidònia per l’efecte de sega que provoquen els morts i les cadenes, i que sí que podia apreciar-se a través de fotografies aèries anteriors. L’estudi actual determina que en aquests dotze anys no s’ha recuperat res.

També crida l’atenció la desaparició de nombrosos trams de vegetació en les zones est i sud de la badia, que, encara que són més petits, en sumar-los tots constitueixen una superfície importantíssima. En aquestes dues zones de s’Arenal i del sud les causes que subjeuen són la remoció de sediments pels corrents naturals de la badia, els abocaments d’aigües insuficientment depurades i, sobretot, els fondejos il·legals, amb el citat efecte de desgast que provoquen els morts i les cadenes. Cal recordar que a la part sud un estudi realitzat pel GEN-GOB, a petició de l’Ajuntament de Sant Josep, va determinar l’existència de 158 morts il·legals, el 41% d’ells situats sobre Posidònia.

Lamentablement, una de les principals conclusions de l’informe és que, en els últims 20 anys, el conjunt de la badia de Portmany ha perdut el 50% de la seva vegetació bentònica i l’espècie més afectada és la Posidònia. La praderia millor conservada es troba en la part sud-oest de la badia i continua cap a l’exterior, en una extensa praderia de gran qualitat ecològica.

Descarrega a través d’aquest enllaç l’informe complet en format pdf (3 Mb)