BiodiversitatBusseigCulturaDestacatPosidòniaSalvem Sa Badia

El nou auditori de Caló de s’Oli acull les millors fotografies submarines de la primera edició del concurs MARE

By 16 juliol 2021 agost 15th, 2022 No Comments

“Pop”, de Xavier Mas Ferrà, una de les impressionants imatges que formen part de l’exposició

L’auditori de Caló de S’Oli acull l’exposició de fotografies de la primera edició del concurs d’imatges submarines MARE, que s’inaugurarà diumenge que ve, 18 de juliol, a les 19 hores. La mostra, que ha estat presentada aquest matí en el propi auditori, està composta per al voltant de 40 imatges de múltiples professionals i aficionats, les millors que es van presentar l’any passat a aquest concurs que exigeix que aquestes fotografies es prenguin a l’arxipèlag balear. La mostra romandrà exposada fins al 29 d’agost i podrà visitar-se tots els dies excepte els divendres, de 10 a 13,30 hores, encara que les imatges han estat disposades al costat de les vidrieres, de tal forma que poden contemplar-se des de l’exterior, a qualsevol hora.

La inauguració començarà amb la projecció audivisual “El poder de la fotografia submarina per a canviar el món”, produïda per Hakawatifilm (empresa composta per la parella de storytellers Ofelia de Pablo, jurat a la primera edició de MARE, i Javier Zurita). Després de la ponència, a partir de les 21 hores, se celebrarà un concert de jazz fusió que oferirà el músic Víctor Gressely en un escenari exterior.

Antonio Martínez Beneyto (Foro Marino), Cristina Ribas (Concejala de Cultura), Ángel Luis Guerrero (alcalde de Sant Josep), Sara García Betorz (MARE) y Pepín Valdés (Salvem Sa Badia de Portmany)

La mostra l’organitza l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, amb la col·laboració de MARE, Marilles Foundation, el Fòrum Marí i Salvem Sa Badia de Portmany. Aquesta última entitat és l’encarregada de dinamitzar l’exposició i exposar aquest espai a la ciutadania. De dilluns a dijous, una oceanògrafa de Salvem Sa Badia explicarà l’exposició als alumnes de les escoles d’estiu del municipi i organitzarà tallers sobre biodiversitat, relacionats amb el medi marí. Els divendres aquests mateixos sortiran navegar i per això l’espai romandrà tancat aquest matí.

La presentació celebrada avui, en el que constitueix el primer acte a l’auditori de Caló de s’Oli, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Ángel Luis Guerrero; la regidora de Cultura, Cristina Ribas; la coordinadora de MARE, Sara García Betorz; el coordinador del Fòrum Marí, Antonio Martínez Beneyto, i el portaveu de Salvem Sa Badia, Pepín Valdés.

“Fins quan”, de Javier Atero Cano. Algunes imatges de l’exposició denuncien la degradació del Mediterrani

Valdés ha felicitat l’Ajuntament de Sant Josep pel nou auditori i ha agraït que s’hagi comptat amb Salvem Sa Badia per a diversificar aquest espai durant els mesos de juliol i agost. També ha demanat als veïns de Cala de Bou i de tota l’illa que visitin aquesta mostra “per a descobrir la bellesa que amaguen les nostres aigües per les que val la pena lluitar. Exposicions com aquesta ens ajuden a prendre consciència que la mar no és el nostre femater, sinó un entorn fràgil i que amb la seva preservació hi hi molt en joc”.

MARE és una iniciativa col·laborativa impulsada per organitzacions, associacions i institucions rellevants del món de la conservació, la fotografia i el vídeo. També compta amb el suport d’empreses i mitjans compromesos amb la conservació marina. Té com a objectiu convertir-se en una iniciativa de referència que fomenti l’ús de les arts visuals per a difondre missatges de conservació. En la primera edició del concurs es van rebre gairebé un miler d’imatges (883 fotografies, 6 vídeos i 3 reportatges amb 36 imatges), que van presentar un total de 120 participants.

La celebració de la segona edició del certamen MARE es realitza del 15 de juliol al 15 de setembre i els fotògrafs participants poden presentar fins a un total de 15 imatges repartides per les diferents categories del concurs. Es premien les millors imatges que subratllen la bellesa i riquesa de la mar balear, així com aquelles que exposen la relació humana amb el medi marí, ja es tracti de denúncies o històries d’èxit, realitzades durant els anys 2020 i 2021. Hi ha categories per a experts i per a amateurs, i també per a menors. Es reparteixen 10.000 € entre un total de 23 premis i els millors projectes presentats formaran part de l’exposició itinerant que recorrerà les Balears durant l’any 2022. Més informació en aquest enllaç.