DestacatPort de Sant Antoni

El nou conseller de Mobilitat, Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, partidari d’ampliar la moratòria dels ferris

By 13 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

La remodelació del Govern balear anunciada ahir per la presidenta Francina Armengol pot tenir conseqüències directes per al futur de la badia de Portmany, ja que Josep Marí Ribas, ‘Agustinet’, fins ara alcalde de Sant Josep de sa Talaia, substitueix al menorquí Marc Pons al capdavant de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, de la qual depèn l’organisme Ports IB, que gestiona el moll comercial i altres àrees de la badia de Portmany.

El Consell d’Administració de Ports IB tenia previst celebrar-se dijous que ve, 18 de febrer, i en ell anava a prendre’s la decisió de si continuar o no amb el trànsit de ferris a Sant Antoni i, en cas afirmatiu, en quines condicions. El conseller sortint, Marc Pons, es mostrava partidari de la volta dels grans vaixells a Sant Antoni, mentre que l’entrant, ‘Agustinet’, ha opinat en el passat just el contrari. Avui Diario de Ibiza publica una notícia en la qual ‘Agustinet’ ja avança que la seva intenció és ampliar la moratòria per a aconseguir “un acord més ampli que el que hi ha hagut fins ara. Estudiarem qualsevol sortida perquè no ens estrenyin les sabates. Crec que no fa falta anar atapeïts. Un canvi de conseller mereix una mica de temps per a reflexionar”, ha comentat a través de les pàgines d’aquest mitjà de comunicació.

En una entrevista que ‘Agustinet’, com a alcalde de Sant Josep i responsable polític de la meitat de la badia, va concedir per a la seva publicació a la pàgina web de Salvem Sa Badia i que va ser íntegrament reproduïda a Diario de Ibiza, opinava el següent sobre l’assumpte dels ferris: “Encara que és una qüestió que sobretot concerneix al municipi de Sant Antoni, la realitat és que tot el que passa a la badia acaba afectant-nos d’alguna manera. La meva postura és clara: els ferris no fan cap falta dins de la badia, pels impactes que generen i, sobretot, perquè en la passada legislatura es va aconseguir un acord molt important, per unanimitat de tots els grups de Sant Antoni, perquè els ferris no continuessin operant. Fins ara, que jo sàpiga, no s’ha produït cap canvi de postura i, per tant, ha de mantenir-se el defensat per l’Ajuntament i que també es va aprovar en el Consell. Això va provocar la moratòria del Govern, en el sentit de modificar posteriorment la Llei de Ports perquè es puguin evitar els ferris a Sant Antoni. Espero que s’aconsegueixi aquesta solució, ja que estic convençut que la badia ha de ser turística, sense trànsit de ferries”.

Aquestes declaracions es van fer públiques el 14 d’octubre i en elles ‘Agustinet’ afegia que “si al desembre no hi ha acord perquè no tornin els ferries, caldria prorrogar la moratòria. Aixecar-la només perquè no s’ha arribat a un acord unànime seria un pas enrere en la situació actual”.

Mes i mig després, el 26 novembre, el ple de l’Ajuntament de Sant Josep, tal com havia ocorregut ja a Sant Antoni, va aprovar demanar al Govern balear l’eliminació dels ferris entre la península i la badia de Portmany. La moció la van presentar el PSOE i Unidas Podemos, va ser aprovada per majoria i en ella s’argumentava el següent: “Fins a l’any 2018, els ferris de passatgers han operat amb completa llibertat a la nostra badia, sense totes les mesures necessàries, provocant problemes de seguretat i mediambientals amb l’entrada de grans vaixells. Alguns d’aquests problemes, com són la formació de grans ones o la terbolesa de les aigües, provoquen el moviment del fons marí dins de la badia amb totes les conseqüències mediambientals que això ocasiona. Quant al nombre de visitants que pugui aportar el trànsit de vaixells al port de la badia, és insignificant, ja que no té una incidència rellevant en l’ocupació hotelera de la zona de Sant Josep”.

Per totes aquestes raons, el Ple de l’Ajuntament de Sant Josep instava el Govern balear a “prioritzar l’ús recreatiu, esportiu, pesquer i de refugi del port de la badia de Portmany i garantir el trànsit interior i de cabotatges amb Formentera en el Pla General de Ports”. El consistori també demanava que “només en cas d’emergència, es garanteixi l’ús del port per a l’entrada de passatge i subministraments de mercaderies a l’illa d’Eivissa” i exigia “eliminar els ferris de gran tonatge en la línia marítima entre el port de la badia de Portmany i la península” i la “prohibició del manteniment de ferris atracats en el port”.