DestacatFondeig irregularPitiüsesPosidònia

El pirata del fondeig il·legal de Porroig continua actuant impunement, malgrat la recerca de la Guàrdia Civil

By 15 agost 2022 No Comments

Salvem Sa Badia de Portmany ha tingut accés a una sèrie de vídeos i imatges fets ahir, diumenge, en els quals pot apreciar-se com l’individu que s’ha apropiat d’aquesta badia i que la utilitza per a comerciar amb els morts il·legals que ell mateix instal·la, sovent sobre posidònia, continua plenament operatiu. Els advertiments de la Guàrdia Civil, que està investigant-lo, han resultat estèrils i continua amb l’activitat de manera descarada i impune, davant l’atònita mirada dels residents locals que acudeixen a banyar-se a aquesta platja i que coneixen de sobres el que fa.

Als següents vídeos se’l pot veure parlant amb els clients que li lloguen els amarratges i acostant-los una corda per fondejar. La mateixa font que els ha gravat ha explicat que també ha tingut oportunitat de parlar amb alguns usuaris d’aquesta instal·lació il·legal, confirmant que abonen l’import del lloguer directament a aquest individu. Altres fonts de la zona asseguren que amb cada amarratge obté diversos milers d’euros al mes i que posseeix dotzenes d’ells. Algunes temporades pot haver arribat a acumular més d’un centenar.

A un altre vídeo se’l pot veure deslligant diverses llanxes pneumàtiques de la seua propietat, que utilitza per a anar ocupant les boies que van quedant lliures, quan les llanxes o els velers les abandonen. Aquesta persona es passa el dia movent aquestes barques d’una boia a l’altra, mentre els clients van arribant.

El responsable dels fondejos il·legals també disposa d’una llanxa a la meitat de la badia, que utilitza com a base i a la qual també va amarrant les llanxes que distribueix per les diferents zones de boies.

Molts dels seus clients són xàrter il·legals que utilitzen Porroig com a ancoratge i els molls dels escars com a port, recollint clients i queviures constantment. També desembarquen enormes bosses d’escombraries pel mateix lloc, traslladant-la als contenidors que hi ha al costat del camí d’accés a la cala. Aquests no donen proveïment i les bosses de desaprofitaments s’acumulen a munts al costat d’ells. Naveguen amb les embarcacions auxiliars entre els banyistes, nens inclosos, que ja s’han cansat d’aquest abús i han començat a increpar-los. Ahir mateix, un altre grup de veïns que utilitzen aquesta cala van tractar d’impedir que una altra llanxa d’un xàrter s’acostés a la riba.

Fa uns dies, el següent vídeo va circular per totes les xarxes socials i els mitjans de comunicació pitiusos. En ell pot veure’s a un grup de banyistes increpant als tripulants d’una llanxa auxiliar, que passen al costat d’uns nens amb el motor encès. Al final, els van impedir accedir a la riba en aquest punt.

Cal recordar que aquesta persona està sent investigada per un delicte contra la fauna i la flora per part del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil i, en el seu moment, haurà d’anar a declarar davant el jutge. L’implicat va amenaçar de mort el passat 29 de maig a diversos bussejadors de Maltesa de la Mar, mentre comprovaven l’estat dels fons de la badia de Porroig, tal com avancem des de Salvem sa Badia mitjançant aquesta notícia.

Llavors els va dir: “No vull tornar a veure-us per aquí. Tinc segur, així que et passo per damunt, et mato i no passa res… Eivissa és molt petita i ja ens trobarem. Ja sé qui sou. Vosaltres no sabeu qui soc jo. Us assabentareu”.

El 18 de juny, va tornar a fer el mateix amb els bussejadors voluntaris de Protecció Civil que retiraven morts del fons, per a impedir que aquest individu continuï lucrant-se amb un espai públic i danyant a la posidònia. Va tornar a circular prop d’ells amb una llanxa amb el motor en marxa per intimidar-los. Els policies locals que els acompanyaven el vàren denunciar per desobediència als agents de l’autoritat i faltes de consideració, i la multa que rebrà pot oscil·lar entre els 600 i els 30.000 euros.

La regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Mónica Fernández, va rebre també amenaces de mort per part d’aquest mateix subjecte, quan, acompanyada de diversos funcionaris, van tractar d’explicar-li el procediment iniciat per a desmantellar el desballestament il·legal en el qual acumula dotzenes i dotzenes d’embarcacions i vehicles, situat a la carretera de Cala Tarida.

En el passat, aquest individu també es va dedicar a comerciar amb fondejos il·legals a la badia de Portmany i aquesta mateixa activitat comença a desenvolupar-se a altres llocs de l’illa. Així ha començat a ocórrer, per exemple, a la zona de Cala Xarraca, segons denuncien fonts de la zona.