DestacatPort de Sant Antoni

El Ple de l’Ajuntament de Sant Josep demana al Govern balear l’eliminació dels ferris de la badia

By 26 novembre 2020 agost 15th, 2022 No Comments

El Ple de l’Ajuntament de Sant Josep ha aprovat avui sol·licitar al Govern balear l’eliminació dels ferris entre la península i la badia de Portmany. La votació de la moció presentada pel PSOE i Unidas Podem ha tingut lloc aquest matí i ha estat aprovada per 13 vots, enfront de 8. L’han secundat els 8 regidors del PSOE, els 3 d’Unidas Podemos, el regidor de Ara Eivissa i el de Proposta per Eivissa. Han votat en contra els 5 del Partit Popular, els 2 de Ciutadans i el de Vox.

La moció recorda que “fins a l’any 2018, els ferris de passatgers han operat amb completa llibertat a la nostra badia, sense totes les mesures necessàries, provocant problemes de seguretat i mediambientals amb l’entrada de grans vaixells. Alguns d’aquests problemes, com són la formació de grans ones o la terbolesa de les aigües, provoquen el moviment del fons marí dins de la badia amb totes les conseqüències mediambientals que això ocasiona. Quant al nombre de visitants que pugui aportar el trànsit de vaixells al port de la badia, és insignificant ja que no té una incidència rellevant en l’ocupació hotelera de la zona de Sant Josep”.

Per totes aquestes raons, el Ple de l’Ajuntament de Sant Josep insta el Govern balear “a prioritzar l’ús recreatiu, esportiu, pesquer i de refugi del port de la badia de Portmany i garantir el trànsit interior i de cabotatges amb Formentera en el Pla General de Ports”. El consistori també demana que “només en cas d’emergència, es garanteixi l’ús del port per a l’entrada de passatge i subministra de mercaderies a l’illa d’Eivissa”. S’exigeix, així mateix, “eliminar els ferris de gran tonatge en la línia marítima entre el port de la badia de Portmany i la península” i la “prohibició del manteniment de ferris atracats en el port”.

A més, la majoria de regidors reclama que “a les pròximes reunions en les que es tracti el tema del port de Sant Antoni i de totes les activitats relacionades amb aquest, s’inclogui a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia com un participant més, ja que està directament afectat, igual que ho està el municipi de Sant Antoni de Portmany”.

La moció, a més dels ferris, exigeix que no s’incrementi el nombre d’amarratges comercials en el port, que el Govern balear treballi conjuntament amb Capitania Marítima i Demarcació de Costas per a sancionar i controlar els fondejos il·legals, i que s’adeqüin les instal·lacions existents en el port com un espai públic dedicat a l’esport i les activitats a la mar, l’educació, la sostenibilitat mediambiental i la cultura pesquera.