DestacatPort de Sant AntoniQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

El president del Consell declara que una nova línia comercial al port de Sant Antoni no està en el seu full de ruta, posant coherència al contrasentit del possible retorn dels ferris

By 16 març 2024 No Comments

El president del Consell va convocar ahir a l’alcalde de Sant Antoni per a conversar sobre la venda de bitllets per part de Balearia

Després de la polèmica suscitada per la venda de bitllets per part de la companyia Balearia per a una suposada nova línia Dénia-Sant Antoni aquest estiu que encara no ha estat aprovada, el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, va respondre ahir amb contundència, indicant que aquesta línia no està en el seu full de ruta i va lamentar la manera d’actuar de la naviliera. La seva reacció, sota el punt de vista de Salvem sa Badia, li honra perquè aporta coherència al contrasentit que s’ha produït fins a la data i posa els punts sobre les is.

Les paraules exactes del president del Consell, que varen ser remeses als mitjans de comunicació des del departament de premsa d’aquesta institució mitjançant un tall de veu que no deixa marge al dubte, varen ser les següents: “Haig de manifestar la meua sorpresa per aquest anunci que ha fet Balearia d’obrir una ruta en els mesos centrals de la temporada. A part de sorpresa, cal manifestar el malestar [generat] perquè crec que no és la manera d’actuar. S’hauria d’haver informat tant al Consell com a l’Ajuntament i plantejar aquesta possibilitat”.

El president va afegir: “Vull recordar que el Consell Insular està treballant en una iniciativa legislativa per a regular l’arribada de vehicles en determinats moments de l’any, sobretot en els mesos centrals de la temporada. Per tant, que ara s’anunciïn rutes sense haver-se consensuat amb l’Ajuntament de Sant Antoni, el Consell i tampoc amb Ports dels Illes Balears, crec que és una forma precipitada de fer les coses”.

Vicent Marí va fer aquestes declaracions després de convocar al seu despatx a l’alcalde de Sant Antoni, Marcos Serra, per a abordar la notícia de la venda de bitllets per part de Balearia. Després de la trobada, Serra també va manifestar que la iniciativa de Balearia s’ha fet sense consultar a les institucions involucrades i també va expressar el seu “malestar” per la situació generada, encara que ho va fer d’una forma molt menys contundent que el president del Consell.

Per a Salvem sa Badia, les paraules de Vicent Marí introdueixen una nova derivada que fins ara no havia estat present en el debat i que va més enllà de la limitació dels metres d’eslora o les conseqüències ambientals i de seguretat que pugui implicar el retorn de rutes comercials amb ferris al port de Sant Antoni. Vicent Marí ha al·ludit al treball que s’està desenvolupant per a tirar endavant una iniciativa legislativa que reguli el desembarcament de vehicles en determinats moments de l’any, que sens dubte constitueix una cosa totalment contradictòria amb l’establiment de noves línies. Aquestes, òbviament, es traduirien en un increment en l’arribada de vehicles a l’illa en els mesos forts de la temporada, quan les infraestructures viàries ja registren elevats nivells de saturació.

Des que Ports IB i l’Ajuntament de Sant Antoni han tornat a avivar el debat sobre el retorn dels ferris a Sant Antoni, les paraules del president del Consell són, per a Salvem sa Badia, la primera mostra de coherència registrada fins al moment per part d’un representant institucional de pes.

Cal recordar que Salvem sa Badia va sol·licitar per escrit tant a l’Ajuntament de Sant Antoni com a Ports IB, el mes passat, que s’aclareixin quins són els suposats beneficis que contemplen per a justificar la reactivació del trànsit comercial de ferris en el port de Sant Antoni, més enllà dels interessos particulars d’aquesta companyia de transport marítim. Es va demanar, a més, que aquests arguments s’acompanyassin de dades objectives que poguessin sustentar-los. No obstant això, de moment no s’ha produït cap resposta.

Així i tot, el dijous, la naviliera Balearia es va posar a comercialitzar a través del seu canal online bitllets de la línia Dénia-Sant Antoni, a pesar que encara no compta amb la preceptiva autorització per fer això. Després de la publicació de la notícia, la naviliera va haver de retirar de la web aquests bitllets, i ara només cal esperar que rebi les oportunes sancions que li corresponguin, per comercialitzar un producte no autoritzat amb base en un port públic.

Balearia, a més, ha escollit la pitjor solució possible per a tractar de tornar a operar en el port de Sant Antoni. La companyia ha sol·licitat realitzar la línia amb el ferri Cecilia Payne, que té 86 metres d’eslora, la qual cosa suposa sobrepassar en un 32% les dimensions màximes permeses fins a la data per Ports IB (65 metres d’eslora), i a més fer-ho amb un vaixell altament contaminant. Aquesta companyia té embarcacions que sí que s’adapten a les limitacions actuals, com per exemple el ferri Nixe, que té 63 metres d’eslora. També convé recordar que, recentment, ha incorporat embarcacions menys contaminants a la seua flota, amb motors que funcionen amb gas liquat. D’aquesta manera, Balearia podria haver preparat una embarcació sostenible i que complís amb les mesures imposades per Ports IB. En comptes d’això, ha presentat la pitjor solució d’entre totes les possibles i que en res milloraria la situació anterior, que ja ha provocat greus danys ecològics en la praderia de posidònia, problemes de seguretat en el port i a les platges, conflictes de convivència, saturació de trànsit, molèsties de soroll, etcètera.