BiodiversitatCulturaDestacatEducacióPatrimoniPescaQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

El projecte ‘Aprenentatge i Servei Badia de Portmany’ comença a caminar, amb la participació de tres instituts de secundària de l’illa

By 15 novembre 2022 No Comments

Ahir a la tarda va tenir lloc a la seu social del Club Nàutic Sant Antoni la jornada inicial del projecte de ‘Aprenentatge i Servei’ (APS), que impulsa la Conselleria de Educació del Govern balear en col·laboració amb el CNSA i en el qual l’associació Salvem sa Badia de Portmany aporta diferents continguts formatius.

A aquest acte van assistir els professors dels tres instituts que ja s’han inscrit a la iniciativa. El seus alumnes rebran com a assignatura optativa formació sobre la badia de Portmany i els seus valors ambientals, paisatgístics i etnogràfics. També van acudir representants de la Conselleria de Educació i del Centre Professorat d’Eivissa (CEP), així com de Salvem sa Badia de Portmany. Els instituts de secundària que s’han inscrit són Isidor Macabich, de Vila, i Quartó de Portmany i Sa Serra, de Sant Antoni.

Aquesta nova metodologia integra l’aprenentatge de continguts, habilitats i valors amb el servei a la comunitat, en un mateix projecte educatiu. Té com a fi últim oferir un servei directe a la societat, per a transformar-la i millorar-la. A Balears, fins ara només s’havia desenvolupat un projecte amb metodologia APS a la Serra de Tramuntana de Mallorca i per primera vegada es realitzarà un a Eivissa, vinculat a la badia de Portmany.

La jornada d’ahir va començar amb una presentació a la qual van participar José Tur, president del CNSA; Enrique Mas, director esportiu del CNSA; Carme Jaume, cap del Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Conselleria de Educació; Dolores Pérez, assessora tècnica docent responsable dels programes APS de la Conselleria de Educació; Montse González, directora del CEP, i Berta Oliva, assessora del CEP i responsable de la coordinació del programa APS.

A continuació, Marta Fernández, tècnica ambiental i educativa de Es Nàutic, va explicar els motius que han permès desenvolupar un ‘Aprenentatge i Servei’ a la badia de Portmany i va explicar les activitats que realitzaran els alumnes dels instituts. Aquestes formacions es divideixen en quatre grans àrees temàtiques: qualitat de l’aigua, biodiversitat, interpretació del paisatge i etnografia.

Els alumnes adquiriran coneixements relacionats amb la funció regeneradora de plantes marines com la posidònia i la cymodocea, les conseqüències dels punts negres de depuració de les aigües i emissaris, l’anàlisi de les espècies que habiten a la badia, navegació i rutes a peu vinculades al patrimoni i la interpretació del paisatge, tradició pesquera a la badia, etcètera. Des de Salvem sa Badia de Portmany s’aportaran múltiples continguts per a la realització de totes aquestes activitats.

La intervenció final va ser a càrrec d’Arturo Vidal Sapé, formador expert en APS del departament de Formació de la Diputació de Barcelona. A més d’explicar totes les possibilitats que té aquesta metodologia, va oferir un taller pràctic sobre disseny de projectes APS.

Més informació a la web del projecte.