BiodiversitatDestacatEducacióSalvem Sa Badia

El projecte de custòdia marina de Salvem Sa Badia i diversos instituts, al Foro Futuro de Formentera

By 23 maig 2022 No Comments

Prop de 200 joves procedents de tot Balears es reuneixen aquest dijous, 26 de maig, a Formentera, amb motiu de la segona edició del Foro Futuro, que es celebrarà a Formentera, sota el lema “Donem Veu al Futur”, organitzat pel Foro Marino de Ibiza y Formentera. Nois i noies, d’entre 12 i 18 anys, s’ajuntaran per a parlar sobre medi marí, sostenibilitat, protecció de la mar i biodiversitat.

Entre ells també estaran els alumnes participants en el projecte de custòdia marina impulsat per Salvem Sa Badia de Portmany, juntament amb IES Sant Agustí, IES Quartó de Portmany, IES Sa Serra i Santíssima Trinidad.

Cal recordar que aquesta iniciativa va començar el mes de novembre passat i que es duu a terme en col·laboració amb el professorat de Ciències i la direcció d’aquests quatre centres pròxims a la badia. De l’activitat s’estan beneficiant estudiants de les assignatures de Biologia (ESO) i Cultura Científica (1r de Batxillerat). Cada institut ha hagut de triar una platja, a la qual acudeixen almenys una vegada per estació, amb l’objectiu de desxifrar la biodiversitat d’aquest entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina que es produeixen en els diferents moments de l’any, amb condicions meteorològiques diferents.

Les platges triades pels diferents centres són es Pinet (IES Sant Agustí), s’Arenal (IES Quartó de Portmany), s’Estanyol (IES Sa Serra) i Cala Gració (Santísima Trinidad). Durant cada visita, seguint un protocol científic i en el marc d’una quadrícula, els alumnes van prenent dades de les espècies que troben a la riba de la platja al llarg del temps, per a així poder apreciar canvis, fer un seguiment d’espècies objectiu que són importants per a la conservació marina i aportar aquestes dades a plataformes de ciència ciutadana, com Observadores del mar, Reefcheck i Biodibal. També es pretén que localitzin indicis sobre la reproducció de les praderies de Cymodocea nodosa i Posidònia oceànica, buscant les seves flors i fruits.

Per al desenvolupament de l’activitat, els alumnes i els seus professors compten amb el suport de Marta Fernández Clemente, oceanògrafa i educadora de Salvem Sa Badia, que també serà present a Foro Futuro. A final de curs, Salvem Sa Badia també organitzarà la ‘Trobada de la Biodiversitat’, on totes les aules participants tindran l’oportunitat de presentar els resultats de la seua recerca d’una forma creativa.

Aquesta activitat de seguiment va sorgir a proposta dels directors dels centres d’ensenyament, durant les jornades de presentació de Salvem Sa Badia de Portmany que es van desenvolupar el curs passat als instituts de l’entorn. El professorat va comentar la possibilitat de realitzar algun projecte de ciència ciutadana, que aportés als alumnes una millor comprensió de la biodiversitat de l’entorn marí que els envolta i Salvem Sa Badia ha facilitat els mitjans per a dur a terme processos de ciència i cultura científica.

La Setmana de la Mar, del Club Nàutic Sant Antoni, també formarà part d’un dels panells de Foro Futuro, al qual assistirà el grup guanyador del concurs d’accés, pertanyent al col·legi de La Consolación, al costat d’Enrique Mas, director esportiu de l’entitat. Durant l’intervenció explicarà el funcionament i objectius d’aquesta projecte educatiu orientat cap a la sostenibilitat al medi marí.

El Foro Futuro està dividit en dos àrees. A la primera, es dona prioritat a tres projectes que s’estan desenvolupant a les Balears. D’una banda, Txema Brotons, de l’associació Tursiops, explicarà la recerca sobre les poblacions de cetacis i les seues amenaces a la mar Balear. A més, Borja Álvarez, coordinador de Medi ambient de Red Eléctrica de España, presentarà el “Bosc Submarí”, un projecte innovador que pretén recuperar hectàrees de praderia degradada de posidònia. Finalment, s’explicarà als joves el projecte de recuperació mediambiental que el Consell de Formentera ha iniciat a s’Estany des Peix.

A la segona part, grups de joves intervindran en cadascun dels 5 panells en els quals demostraran el seu compromís amb el medi ambient, comptant la seua participació en projectes diversos que s’acosten a l’anàlisi del medi marí des de diferents perspectives: fotografia submarina, reutilització d’escombraries recollides a la mar que es converteixen en obres artístiques, l’esport nàutic, l’anàlisi de la biodiversitat i neteges de litoral com a denúncia davant la utilització de plàstic d’un sol ús.

La jornada es tancarà amb el curtmetratge d’animació “AIKO, me encanta el mar” realitzada per Marina Mulero i César Déneken. Una pel·lícula d’animació amb la qual volen donar l’oportunitat de conèixer millor el planeta als seus habitants i els problemes ocasionats per la intervenció humana.