DestacatFondeig irregularPosidònia

El vídeo que mostra com es van retirar 111 tones de ‘morts’ il·legals i altres residus en la zona sud de la badia

By 31 maig 2021 agost 15th, 2022 No Comments

L’Ajuntament de Sant Josep ha produït un vídeo que reflecteix com es van desenvolupar els treballs de neteja del fons marí del costat sud de la badia de Portmany, que van tenir lloc el passat mes d’abril. Durant aquesta operació es van treure de l’aigua un total de 111 tones de residus i 237 estructures de fondeig, moltes d’elles situades sobre posidònia.

La retirada de totes les embarcacions fondejades il·legalment van permetre abalisar les platges del litoral sud a una distància de 150 metres de la costa, cosa que va significar triplicar en alguns trams la zona de bany. La neteja es va efectuar des d’es Pouetó fins a Port des Torrent i la va impulsar l’Ajuntament de Sant Josep, en col·laboració amb la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany. Els objectes extrets van ser en la seva majoria grans blocs de formigó, alguns de diverses tones de pes, així com cadenes, fondejos amb ancora de caragol, rodes de tractor emplomades amb blocs i ciment i fins i tot tests farcits de formigó.

L’operació va requerir d’un operatiu de més de vint persones. Disset d’elles van treballar a la mar, formant part dels equips de les empreses subaquàtiques Eivisub, Servisub i Arenal Diving, així com del GEAS de la Guàrdia Civil, que va coordinar els treballs submarins i va avisar als propietaris de les embarcacions perquè les retiressin. En terra, Ca na Negreta va aportar els camions grua i els contenidors, i Herbusa els dipòsits més grans on es van introduir els blocs de formigó que posteriorment van ser transportats a la pedrera de l’empresa Santa Bàrbara, emprant-los per a la seva restauració morfològica i paisatgística.

D’altra banda, els zeladors de Ports de les Illes Balears van facilitar l’entrada i sortida de camions i contenidors del port, i el Club Nàutic Sant Antoni va proporcionar el combustible necessari per a les embarcacions i va cedir els seus amarratges durant la setmana de treball. Protecció Civil de Sant Josep, a més, va aportar embarcacions i personal de suport.