CulturaDestacatPesca

Els 100 anys de la Confraria de Pescadors d’Eivissa i Formentera, al far de ses Coves Blanques

By 2 juliol 2022 agost 15th, 2022 No Comments

Des del passat 3 de juny i fins al pròxim 9 de juliol pot gaudir-se al far de ses Coves Blanques l’exposició que ha organitzat la Confraria de Pescadors d’Eivissa i Formentera, dins dels actes commemoratius del seu centenari. La mostra ofereix un recorregut per la història d’aquesta entitat, que ha vetllat pels professionals del gremi a les pitiusas durant tot aquest temps, i fa un repàs a l’evolució que ha tingut el sector, donant un paper protagonista a uns pescadors que, un segle després, continuen treballant per a preservar un ofici que engloba tradició, gastronomia, paisatge i conservació.

Per al seu muntatge s’ha comptat amb la col·laboració del Ajuntament de Sant Antoni, Consell Insular d’Eivissa, Ajuntament d’Eivissa, Associació Reina del Mar i nombrosos integrants del sector que han cedit part del material.

La mostra arrenca a l’exterior del far, on s’exhibeix l’esquelet d’un llaüt de pesca, que permet observar el procés que se segueix per a la seua construcció. Ja a l’interior, rep als visitants un antic carro amb el qual es traslladava el peix a l’arribada a port.

Les dos sales del centre cultural, antics habitatges dels faroners, exhibeixen una col·lecció de retrats de pescadors realitzats pel fotògraf Joan F. Ribas, eines dels mestres d’aixa, aparells de diferent tipus, com a xarxes, un artet o bolitx per agafar gerret, tot tipus de nasas per a pescar morenes, llagostes i altres varietats, una interessant maqueta d’un llaüt de vela llatina, informació sobre la fauna marina de les pitiusas, llibres d’actes i altres documents antics, etcètera.

L’exposició pot visitar-se de dijous a dissabte, de 18.30 a 21.30 hores i hi ha la possibilitat de concertar-se visites per a grups d’escolars als matins, escrivint un correu electrònic a mserra@peixnostrum.com.