BiodiversitatDestacatEducacióSalvem Sa Badia

Els alumnes dels instituts pròxims a la badia reprenen les activitats de seguiment de la biodiversitat marina

By 18 gener 2022 No Comments

Alumnes de l’institut Quartó de Portmany han estat els primers a reprendre l’activitat de reconeixement i seguiment de la biodiversitat marina de la badia, que realitzen de la mà de Salvem Sa Badia de Portmany. Demà serà el torn d’un altre grup del mateix institut, així com dels estudiants de Sant Agustí i Santísima Trinidad, i el divendres ho faran els de Sa Serra.

Cal recordar que aquesta iniciativa va començar el mes de novembre passat i que es duu a terme en col·laboració amb el professorat de Ciències i la direcció d’aquests quatre centres pròxims a la badia. De l’activitat s’estan beneficiant estudiants de les assignatures de Biologia (ESO) i Cultura Científica (1r de Batxillerat). Cada institut ha hagut de triar una platja, a la qual acudiran almenys una vegada per estació, amb l’objectiu de desxifrar la biodiversitat d’aquest entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina que es produeixen en els diferents moments de l’any, amb condicions meteorològiques diferents.

Les platges triades pels diferents centres són es Pinet (IES Sant Agustí), s’Arenal (IES Quartó de Portmany), s’Estanyol (IES Sa Serra) i Cala Gració (Santísima Trinidad), i tots ells ja van realitzar la primera expedició corresponent a l’estació de tardor. Durant cada visita, seguint un protocol científic i en el marc d’una quadrícula, els alumnes van prenent dades de les espècies que troben a la riba de la platja al llarg del temps, per a així poder apreciar canvis, fer un seguiment d’espècies objectiu que són importants per a la conservació marina i aportar aquestes dades a plataformes de ciència ciutadana, com a Observadores del mar, Reefcheck i Biodibal. També es pretén que localitzin indicis sobre la reproducció de les praderies de Cymodocea nodosa i Posidònia oceànica, buscant les seves flors i fruits.

Per al desenvolupament de l’activitat, els alumnes i els seus professors compten amb el suport de Marta Fernández Clemente, oceanògrafa i educadora de Salvem Sa Badia. A final de curs, Salvem Sa Badia també organitzarà la ‘Trobada de la Biodiversitat’, on totes les aules participants tindran oportunitat de presentar els resultats de la seva recerca d’una forma creativa.

Aquesta activitat de seguiment va sorgir a proposta dels directors dels centres d’ensenyament, durant les jornades de presentació de Salvem Sa Badia de Portmany que es van desenvolupar el curs passat en els instituts de l’entorn. El professorat va comentar la possibilitat de realitzar algun projecte de ciència ciutadana, que aportés als alumnes una millor comprensió de la biodiversitat de l’entorn marí que els envolta i Salvem Sa Badia ha facilitat els mitjans per a dur a terme processos de ciència i cultura científica.