BiodiversitatBusseigDestacatPosidònia

Els bussejadors voluntaris fan els treballs de monitoratge prevists a les estacions de mostreig de Cala Bassa i Cala Gració

By 2 octubre 2023 No Comments

El grup de bussejadors voluntaris impulsat l’any passat per Salvem sa Badia de Portmany va realitzar ahir, tal com estava previst, els treballs de monitoratge a les estacions de mostreig de posidònia de Cala Bassa i Cala Gració, a la badia de Portmany. Tots dos punts formen part de la Xarxa de Monitoratge de Posidònia de les Illes Balears (Xarxa Posidònia), que és un projecte del Servei de Protecció d’Espècies del Govern balear. Aquest treball es va realitzar gràcies al suport econòmic de Salvem sa Badia de Portmany i l’empresa Arenal Dive.

Els bussejadors van poder realitzar tots els mesuraments i la presa de dades sense contra-temps, amb una visibilitat perfecta. També van recuperar un ancora abandonada a la zona de Cala Bassa i varen poder contemplar molta vida marina, com a polps, estrelles de mar, gerret, morenes fins i tot una nacra en cadascun d’aquests llocs, entre altres espècies.

Aquesta nova sortida dels bussejadors voluntaris permet determinar l’estat de la posi-dònia a les dos zones, quantificant la seua densitat i el grau de recobriment del subs-trat per posidònia, tant viva com morta. Les dades recopilades es remeten a la Xarxa Posidònia i formaran part del seu informe anual, que és públic. Són essèncials per a realitzar un correcte seguiment d’aquests ecosistemes marins i facilitar així la seua conservació. Actualment a Eivissa hi ha vuit punts d’estudi. Als dos de la badia de Portmany es sumen els des Vedrà, en Caragoler, s’Illa de Santa Eulària, Cala Olivera, Cala Mastella i Tagomago.

La Xarxa de Monitoratge de Posidònia de les Illes Balears la va posar en marxa la Di-recció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear el 2002, amb finançament eu-ropeu i la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Aquesta iniciativa va ser concebuda per a conèixer l’estat de salut de les prades i trobar fórmu-les adequades per a gestionar la seua conservació. Els seus principals objectius són avaluar l’estat actual de les praderies de manera periòdica, monitorar la seva evolució temporal i conscienciar a la població sobre els problemes que afecten el Mediterrani i la importància de conservar les praderies marines per a mantenir l’equilibri biològic i la biodiversitat.