DestacatFondeig irregular

Els chárters il·legals omplen d’escombraries els molls de Cala de Bou i ja sumen almenys disset

By 21 agost 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Escombraries acumulades en un moll de Punta Xinxó. Els chárters il·legals l’abandonen diàriament

L’activitat dels chárters il·legals que fondegen a la zona sud de la badia de Portmany, enfront de la zona de Cala de Bou, continua creixent amb total impunitat. Si fa uns dies informàvem de la presència d’almenys una dotzena, la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany ja ha pogut identificar a un total de 17. Tots ells operen sense autorització en els molls de la zona, destinats a les golondrines que creuen als turistes d’un costat a un altre de la badia.

Aquests catamarans s’utilitzen tant per a realitzar excursions que s’anuncien en pàgines web i també es lloguen com si fossin habitacions d’hotel, romanent estables. Això implica que les seves aigües residuals s’aboquin a la mar i sovint són arrossegades pel corrent fins a les platges que hi ha situades en els voltants. A més, els seus usuaris i gestors s’acosten als molls i abandonen allí munts de bosses d’escombraries, en lloc de caminar uns metres més endavant i llançar-la als contenidors, com fan la resta dels veïns. Aquests desaprofitaments s’acumulen diàriament i, a més d’una pèssima imatge, generen males olors i una situació d’insalubritat. En paral·lel, els gestors d’aquestes embarcacions continuen usant els molls per a carregar i descarregar provisions, sense cap impediment, com pot observar-se en els següents vídeos:

Totes aquestes embarcacions se sumen a altres dotzenes fondejades il·lícitament des de la platja de S’Arenal fins a la Punta d’en Xinxó. Per a això utilitzen morts il·legals, que sovint es dipositen sobre la zona de posidònia millor conservada de la badia, que precisament se situa al llarg de tot aquest tram. Les cadenes que aquests vaixells utilitzen per a fondejar oscil·len i seguen la posidònia, que oxigena la badia i és on crien els peixos, arrencant-la d’arrel del fons. El següent vídeo aeri també exhibeix la concentració de vaixells en la zona:

El fondeig il·legal constitueix una de les majors problemàtiques que sofreix la badia de Portmany, tant per com afecta a la posidònia com pels abocaments que es generen i el desordre que provoca en tota la zona sud, oposada al port. Fins al moment, les autoritats locals i les diferents administracions amb competències no han aconseguit evitar que aquesta activitat es continuï produint cada estiu.

A les següents imatges poden contemplar-se alguns dels catamarans fondejats il·legalment que actualment operen a la badia de Portmany: