DestacatFondeig irregularPitiüses

Els chárters pirata tornen a ocupar la vorera de la platja de Ses Salines

By 13 juliol 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Un testimoni presencial ha fet arribar a la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany una col·lecció de vídeos que exhibeixen com es comporten els chárters il·legals a la platja de Ses Salines i la impunitat amb què duen a terme la seva activitat. En aquestes imatges pot comprovar-se que el seu comportament en res difereix del que esdevé tots els estius en els molls de la platja de Es Pinet i d’altres racons de la badia de Portmany.

Aquest vídeo, que ha tingut una gran repercussió en les xarxes socials, va ser pres el passat cap de setmana i en ell pot veure’s com múltiples turistes esperen en a la vorera a que se’ls reculli en llanxes pneumàtiques per a ser traslladats als chárters amb els quals realitzen excursions per l’illa, malgrat no comptar amb un port basi com està establert. Aquesta pràctica està prohibida i les embarcacions que la duen a terme, a més, fondegen il·legalment al Parc Natural de Ses Salines. Encara que la Guàrdia Civil ja ha retirat alguns morts, quan es donen la volta tornen a col·locar uns altres, segons explica la mateixa persona que va gravar les imatges. Els viatges que van realitzar aquestes llanxes sumaven dotzenes i les seves anades i vingudes van tenir lloc davant l’estupefacta mirada dels banyistes que, per moments, van veure com la platja d’un paratge protegit es convertia en port.

Els fets van ser posats en coneixement de les autoritats i avui els mitjans de comunicació pitiusos ja informen que en el matí del diumenge la conselleria de Medi Ambient del Govern balear va identificar a tres d’aquestes embarcacions il·legals i va estendre acta de sanció a cadascuna d’elles. Els propis agents de Medi Ambient van tenir l’oportunitat de veure per si mateixos com operaven les zódiacs i van procedir a identificar tant als mariners d’aquesta indústria il·legal com als propis clients.

Fa uns dies, en aquest mateix blog es va publicar un reportatge sobre el fondeig il·legal en el costat sud de la badia de Portmany i el negoci il·legal de chárters que es ve desenvolupant des de fa uns estius. També s’incloïen fotografies i un vídeo molt similar al que acompanya aquest post, en el qual es podia veure el tràfec de turistes en les llanxes pneumàtiques dels xàrter i com s’utilitzaven també els molls reservats per al transport legal que realitzen les golondrines del port per a carregar i descarregar mercaderies i queviures. Els chárters il·legals que operen a la badia també fondegen il·legalment en aquestes mateixes zones i a vegades ho fan sobre posidònia.