DestacatFondeig irregularPosidònia

Els navegants disposaran d’una cartografia ‘online’ i una app per a evitar fondejar sobre posidònia

Ahir es va celebrar per via telemàtica el Comitè Posidònia, en el qual es van avançar les principals novetats de la nova temporada del Servei de Vigilància de la Posidònia que s’iniciarà, de manera parcial, el 15 de maig, amb dues embarcacions a Eivissa i dues més a Formentera. A partir de l’1 de juny ja comptarà amb els mitjans habituals en tot l’arxipèlag (5 embarcacions a Formentera, 5 a Mallorca, 3 a Eivissa i 3 a Menorca). Des de Salvem Sa Badia esperem que almenys una de les embarcacions destinades a Eivissa es dediqui a vigilar la costa de ponent.

Per a la campanya d’enguany, els usuaris de la mar comptaran amb noves eines que els ajudaran a complir amb més facilitat amb la prohibició de fondejar sobre posidònia. Així, per exemple, ja està disponible la cartografia completa de les praderies de posidònia a les Illes Balears, que s’ha sufragat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). L’elaboració de la cartografia ha estat possible gràcies al projecte «Atles submarí» i es pot consultar a la web www.atlasposidonia.com. En aquesta web, també es pot descarregar una aplicació informàtica que permetrà a l’usuari informar-se sobre si es troba en zona de fondeig permès, prohibit o regulat.

La cartografia inicia ara el seu procés de tramitació, que inclourà un període d’exposició pública abans de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). La cartografia serà una eina exclusivament informativa perquè, en cap cas, s’imposaran sancions a partir de la cartografia sinó que aquestes sempre hauran d’anar avalades per fotografies submarines on es constati la posició de l’ancora sobre la praderia.

A més, i en el marc d’un altre projecte finançat amb el ITS, Som Posidònia, es posarà en marxa el Telèfon Posidònia, una línia de comunicació directa a través de la qual es resoldran dubtes sobre la protecció de la posidònia i es podran transmetre suggeriments i propostes per a millorar l’atenció a la ciutadania.

Quant a la retirada de la posidònia de les platges, també s’ha presentat una guia de bones pràctiques que es remetrà a tots els ajuntaments costaners de l’arxipèlag i que està basada en el treball conjunt que s’ha fet en ajuntaments com Campos, Calvià o Manacor. La guia es pot descarregar a través d’aquest enllaç.

El Comitè Posidònia és un òrgan creat arran de l’aprovació del Decret 25/2018 de conservació de la posidònia oceànica a les Illes Balears. Està format per trenta membres de diversos òrgans i entitats públiques i privades, entre els quals figuren l’Estat, diverses conselleries, Ports dels Illes Balears, els consells insulars, les entitats locals, la Universitat de les Illes Balears, institucions científiques, entitats ecologistes, confraries de pescadors i el sector de la navegació d’oci. Les seves funcions són de deliberació, assessorament, proposta, seguiment i control en matèria de posidònia.