BiodiversitatDestacatPosidòniaQualitat de l'aigua

Emissaris i sobreeixidors submarins a la badia de Portmany: així afecten la posidònia

By 29 març 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Aquest nou vídeo de la sèrie que forma part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’ està dedicat a com els emissaris i sobreeixidors de la badia, que componen una xarxa absolutament desfasada, afecten la Posidònia oceànica i altres plantes submarines.

L’abocament d’aigües sense depurar, sens dubte, és un altre dels factors que afecten aquesta valuosa planta marina. Existeixen dotzenes de canonades i sobreeixidors que desemboquen en el litoral, l’origen del qual és desconegut, i també desguassen en ella les xarxes de pluvials de tots dos municipis.

Al llarg del perímetre de la badia hi ha, a més, una dotzena d’estacions de bombament que empenyen les aigües brutes a través d’un col·lector principal fins a la depuradora. Aquesta instal·lació es remunta als anys 60, està construïda amb tubs de fibrociment i provoca constants avaries, que culminen en abocaments de fecals, que van directament a la mar.

També acaben en el mateix lloc les aigües procedents de la depuradora, que haurien d’expulsar-se a 1,4 quilòmetres de la costa i a 42 metres de profunditat. No obstant això, la realitat és ben diferent i la Posidònia cada vegada sofreix més.

A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.