DestacatPitiüsesPlatges

L’Estat transferirà al Govern balear la gestió del litoral de l’arxipèlag “en els pròxims mesos”

By 8 juliol 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Aquesta setmana ha visitat Eivissa i Palma el secretari d’Estat de Política Territorial i Funció Pública, Víctor Francos, amb l’objectiu de conèixer la realitat de les administracions de les illes. Durant la seva visita, ha concedit una entrevista al Diari de Mallorca, en la qual afirma que l’única transferència que està pendent entre l’Estat i les illes és la competència sobre la gestió del litoral, en la qual actualment treballen el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i el Govern balear, que podria ser una realitat “en els pròxims mesos”.

Es tracta d’un anunci molt rellevant, ja que la gestió de la costa és un dels assumptes més importants relacionats amb l’explotació turística i ambiental del territori balear, i que actualment exerceix majoritàriament la Demarcació de Costas. Això es tradueix en la gestió i vigilància de tot el litoral de l’illa, amb l’única excepció de les zones portuàries, en aquest cas d’Eivissa, Sant Antoni i Santa Eulària.

La gestió del litoral inclou la decisió d’aprovar o suspendre totes les concessions que se sol·liciten per a la zona marítim-terrestre, com per exemple les zones d’hamaques i ombrel·les, quiosquets i restaurants inclosos en aquestes mateixes zones, esports nàutics, motos d’aigua, abalisament de platges, etcètera. També s’ocupa d’autoritzar l’explotació de molls i zones d’embarcament i desembarcament, entre altres, que hi ha a les platges o en qualsevol altre tram de costa.

Aquesta gestió implica, així mateix, tota la burocràcia i administració relacionada amb les casetes escar que hi ha a l’illa i la realització d’obres de consolidació en les zones del litoral on sigui necessari, així com les infraestructures. L’última obra realitzada en aquest sentit per la Demarcació de Costas és la instal·lació d’un muret a la platja de S’Argamassa, per a evitar que la mar acabi erosionant l’aqüeducte romà que hi ha en aquesta zona i que antigament formava part de les instal·lacions d’una piscifactoria. En aquest sentit, sempre que es construeix un passeig marítim, abans ha de rebre l’autorització de Costas, igual que quan se substitueixen xarxes de sanejament o s’instal·len altres noves dins de la zona pública. Aquests assumptes són vitals per a la badia de Portmany, igual que per a la resta d’Eivissa.

Finalment, cal subratllar també que la Demarcació de Costas s’ocupa dels espais marins protegits de competència estatal, com són Llocs d’Importància Comunitària (LIC) i les Zones d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). Aquestes últimes envolten pràcticament tot el litoral d’Eivissa.