DestacatUrbanisme

Estructures inacabades i edificis arruïnats: els vuit punts negres de la badia de Portmany

By 29 juny 2020 agost 15th, 2022 No Comments

La iniciativa ‘Salvem sa Badia de Portmany’ ha realitzat un recompte de les estructures inacabades i els edificis arruïnats que hi ha en primera i segona línia de costa de la badia de Portmany. Aquestes obres abandonades, en molts casos ni tan sols protegides per una tanca segura i ben conservada, constitueixen una tara estètica que devalua aquest entorn turístic i residencial. Però, a més, representen un perill públic, ja que són perfectament accessibles per a nens i adolescents, i en alguns casos tenen altures molt elevades a les quals es pot accedir sense que existeixi cap protecció.

La presència d’aquestes ruïnes i esquelets de ferro i formigó forma part de la llarga llista d’amenaces que se cern sobre la badia de Portmany, juntament amb altres qüestions encara irresoltes com el fondeig il·legal, les canalitzacions i desguassos irregulars o que aboquen aigües sense suficient depuració, la contaminació i l’onatge que provoquen els ferris o la falta d’inversions en infraestructures i serveis públics fonamentals, entre altres exemples.

Situació de les vuit estructures inacabades o edificis en ruïnes

La major part d’aquests edificis, que tant contribueixen a enlletgir el paisatge de la badia, se situen en primera i segona línia de costa, des de Port des Torrent fins a la platja de Es Pouet. Encara que es registren diversos punts negres, la iniciativa Salvem Sa Badia ha fet inventari dels vuit amb més impacte. Són els següents:

1) Estructura d’un hotel de quatre estrelles a Punta Xinxó

La mola inacabada de majors dimensions de la badia de Portmany està a Punta Xinxó, dins del municipi de Sant Josep, i constitueix una de les majors aberracions urbanístiques de la zona. Està situada en primera línia de mar, ocupant una gegantesca illa urbana delimitada pels carrers de Es Caló, Huelva i Jaén. Un edifici de gran impacte visual en forma de ‘M’, que arriba a tenir sis plantes en determinades àrees i que es troba en situació de total abandó, amb la tanca que envolta el perímetre trencada en múltiples zones, inclosa la més pròxima a la platja. A l’interior, varetes de ferro oxidades per tot arreu, perillosos forats en el sòl i plantes accessibles i sense protecció de cap tipus. Anava a albergar un complex hoteler de 4 estrelles anomenat Bahía del Mediterráneo, amb més de 250 habitacions i diverses suites. Disposa d’una llicència de 2006 encara que, després de l’aturada del projecte, els promotors fins i tot van tractar d’elevar la seva categoria a cinc estrelles. No obstant això, la crisi econòmica i la falta de finançament van tirar per terra el projecte. L’Ajuntament ha amenaçat amb retirar la llicència i fins s’ha parlat de convertir-lo en un edifici d’habitatges protegits, però de moment segueix sumit en el mateix estat d’abandó en el qual porta ja molts anys.

Estructura inacabada a Punta Xinxó

2) Urbanització d’adossats a Punta Pedrera

En 2007, l’Ajuntament de Sant Josep va suspendre la llicència que contemplava la construcció de 244 xalets adossats a la zona de Punta de Pedrera, el cap que tanca Port des Torrent pel costat sud. En 2008 el Govern balear va protegir el terreny declarant-lo sòl rústic protegit i la trentena de xalets que ja estaven començats, dividits en dos blocs, es van quedar a mig fer. Avui tot el cap està sembrat de carrers deserts i les tanques que impedien l’accés a la urbanització han estat derrocades. Sovint s’abandonen vehicles per tota la zona i els immobles, malgrat les seves lamentables condicions, han estat okupats.

Adossats inconclusos a Punta Pedrera

3) Xalets abandonats a la Avinguda de Sant Agustí

També en el municipi de Sant Josep, a la Avinguda de Sant Agustí, a l’illa urbana delimitada pels carrers Badajoz i Àvila, després dels apartaments Xaloc i molt prop de l’Hotel San Remo, existeix una altra àmplia urbanització de xalets adossats. Encara que la seva estructura està acabada, molts no tenen portes ni finestres i les cobertes i murs es troben cada vegada més arruïnats. Sumen uns 45 habitatges que es distribueixen en cinc blocs repartits pel vessant. Estan units per carrers replets de rebles i altres restes d’obra, que embruten el paisatge i degraden una zona habitualment repleta de turistes.

Xalets sense acabar a l’Avinguda de Sant Agustí

4) Promoció d’adossats prop de Es Pouet

Entre la Avinguda de Sant Agustí i la platja de Es Pouet, ja en territori de Sant Antoni, se situa l’estructura d’una promoció abandonada de xalets adossats, que devaluen aquesta zona tranquil·la d’habitatges unifamiliars, també pròxima als hotels Bellamar i Osiris. Un cartell desgastat situat a la cantonada dels carrers Bella Vista i Sol Sortint indica que es pretenien construir un total de 21 habitatges unifamiliars de tres dormitoris, amb piscina, places d’aparcament i altres serveis. Avui aquesta illa urbana es troba completament abandonada, en fort contrast amb les cases dels voltants.

Estructura de 21 habitatges als carrers Bella Vista i Sol Sortint

5) Edifici comercial a Es Pouet

Just darrere de l’hotel Hawaii i a pocs metres de la platja des Pouet, en el Carrer des Molí, hi ha aquest edifici comercial de dues plantes, amb forma de piano, que només manté l’estructura i part dels murs. Se situa en plena zona turística i tots els dies passen per davant d’ell milers de persones, que van i vénen de les platges i establiments de la badia cap al centre de Sant Antoni. Està protegit per una tanca poc segura i la planta baixa es troba repleta de rebles. Només s’utilitza com a suport per a tanques publicitàries.

Edifici amb forma de piano sense acabar al costat de la platja des Pouet

6) Complex inacabat del carrer Burgos

Al carrer Cala de Bou, cantonada amb el carrer Burgos, se situa aquest complex inacabat de cinc edificis bessons, dels quals només dos estan completament acabats. Els tres restants alberguen alguns locals comercials i oficines socials en la planta baixa, però les dues altures següents només compten amb l’estructura. La seva situació és la mateixa des de fa ja molts anys, malgrat que aquests immobles estan envoltats de restaurants, comerços i hotels com el Mar Amantis o el San Remo.

Edificis inacabats al carrer Burgos

7) Ala abandonada d’un complex turístic

a la zona alta de Cala de Bou, darrere del Suma, a la cantonada dels carrers Madrid i Navarra, pot observar-se una ala de tres altures que alberga uns 21 apartaments. Està situada a la part posterior d’un apartahotel en funcionament. Aquesta estructura, encara que està tancada per una tanca, es troba molt degradada i en estat de semirruina. Enfront d’ella, un extens solar buit i emboscat.

Ala abandonada a un complex turístic de Cala de Bou

8) Estructura de dues plantes a Port des Torrent

A la zona de Port des Torrent, fent xamfrà a la cantonada de l’Avinguda de Sant Agustí amb el Carrer de Biscaia, pot trobar-se aquesta parcel·la amb l’estructura d’un edifici de dues plantes. L’immoble, replet de grafitis, és utilitzat per veïns de la zona per a estacionar els seus vehicles a l’ombra. Contrasta enormement amb els blocs d’apartaments, els hotels i els habitatges unifamiliars annexos.

Estructura de dues plantes a la zona de Port des Torrent