DestacatFondeig irregularPosidòniaSalvem Sa Badia

Gran satisfacció a Salvem Sa Badia per les operacions de neteja del fons submarí, que culminen amb la retirada de 191 tones de residus i més de 330 estructures de fondeig

By 21 maig 2021 No Comments

Les operacions de neteja que han realitzat els ajuntaments de Sant Antoni i de Sant Josep en els seus respectius costats de la badia de Portmany, amb la col·laboració de diferents institucions i empreses, s’han traduït en un canvi dràstic de l’estat en què es trobava el fons marí i una notable millora ambiental. Entre totes dues operacions, realitzades a la fi d’abril en la meitat sud i fa pocs dies en la zona nord, han permès la retirada d’un total de 191 tones de residus, més de 330 estructures emprades per al fondeig il·legal, en la seva majoria morts de formigó, i tres embarcacions enfonsades. El fons de la badia ara torna a estar lliure d’aquests elements per primera vegada en molts anys.

És important subratllar que nombrosos morts de formigó havien estat llançats sobre la praderia de Posidònia i provocaven un continu desgast d’aquesta valuosa planta, que és principal factor d’oxigenació de la mar i de transparència que existeix a la badia, a més de retenir l’arena a les platges, entre molts altres beneficis.

L’operatiu de neteja de la zona sud de la badia, impulsat per l’Ajuntament de Sant Josep, amb la col·laboració de Salvem Sa Badia de Portmany, es va posar en marxa el 19 d’abril. Els treballs es van prolongar durant una setmana, entre la zona d’és Puetó i Port des Torrent. Durant aquests dies, es van retirar un total de 111 les tones de residus i 237 estructures de fondeig. Els objectes extrets van ser en la seva majoria grans blocs de formigó, alguns de diverses tones de pes, així com cadenes, fondejos amb ancora de caragol, rodes de tractor emplomades amb blocs i ciment, peus de tanca d’obra i fins i tot tests farcits de formigó. L’element més sorprenent, però, va ser una línia de fondeig de 100 metres de llarg, realitzada de manera professional, composta per ‘morts’ de formigó de dues tones units per una cadena, amb capacitat per a sis o set embarcacions. Aquest autèntic pantalà submergit se sospita que era utilitzat per les empreses de xàrter il·legals que a l’estiu prenen la badia com a centre d’operacions.

Els treballs van permetre l’abalisament de les platges d’aquest costat de la badia a 150 metres de la vorera, triplicant en alguns trams la zona de bany, la qual cosa constitueix una notable millora per als turistes que les gaudeixen i els negocis dels voltants. De cara al futur, es realitzarà en aquesta zona vigilància del fondeig il·legal per part dels socorristes i Salvem Sa Badia treballa en un grup de voluntaris perquè, aquest estiu, informin i conscienciïn a les embarcacions que arribin a la badia per a evitar el fondeig sobre posidònia.

La campanya de neteja desenvolupada en el costat de Sant Antoni per encàrrec del consistori d’aquesta localitat també va durar una setmana i es va iniciar el 10 de maig. Va permetre la retirada de 80 tones de residus i un centenar de morts de formigó i altres elements emprats per al fondeig il·legal, a més de tres embarcacions enfonsades d’entre cinc i deu metres d’eslora. Es va realitzar en tota la platja de S’Arenal i fins a Caló des Moro.

En totes dues campanyes han tingut una participació molt rellevant el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), Capitania Marítima, Ports dels Illes Balears, el Club Nàutic Sant Antoni, Protecció Civil, empreses de treball submarí i l’empresa Ca na Negreta com a gestor de residus, entre altres.