DestacatFondeig irregularPosidònia

Instal·len a Port des Torrent un camp il·legal amb més de 25 boies de pagament, a l’estil de Porroig, un mes després d’haver-se netejat el fons

By 25 maig 2023 No Comments

Salvem sa Badia de Portmany ha pogut constatar la instal·lació d’un camp il·legal de boies amb finalitats lucratives, davant la riba de Port des Torrent. Diversos vesins de la zona han denunciat davant la nostra associació aquest fet, aportant a més diverses fotografies i un vídeo, que demostren la col·locació, fa pocs dies, d’entre 25 i 30 boies destinades al lloguer per al fondeig d’embarcacions.

Aquesta iniciativa és particularment greu per dos motius. En primer lloc, les boies s’han instal·lat majoritàriament sobre posidònia, ja que, si es compara la seua ubica-ció, tal com consta en les fotografies aportades pels vesins, amb la cartografia oficial de l’Atles de Posidònia del Govern balear, pot observar-se com aquest polígon afecta a bona part de la praderia que hi ha situada en el flanc nord de la riba, al costat del pen-ya-segat lateral de baixa altura en el qual es troba el complex de l’hotel Seaview.

En segon lloc, les boies no tenen cap permís ni autorització i, a més, es situen en una zona on els fons havien quedat completament nets fa un mes, gràcies a una operació conjunta duta a terme per l’Ajuntament de Sant Josep i l’associació Submon. Aquests treballs van començar el passat 21 d’abril i durant els mateixos es van dedicar dos jornades senceres a netejar la zona de Port des Torrent.

En aquest operatiu de neteja van participar nou bussos i dos embarcacions amb grua, segons va informar en el seu moment Submon a través d’un comunicat de premsa. L’operació va culminar amb la retirada de més de 12.000 quilos de residus dedicats en la major part al fondeig il·legal, trobats sobretot a Port des Torrent i Cala de Bou. L’operatiu va comptabilitzar entre 160 i 180 morts il·legals, molts d’ells situats sobre la praderia de posidònia de la zona, que es va constatar que estava molt danyada per l’acció erosiva provocada per aquests elements i les cadenes.

En l’operatiu també va participar el Grup d’Especialistes en Activitats Subacuàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i, segons ha pogut saber Salvem sa Badia de Portmany, des de la riba es van pronunciar insults i es van llançar pedres, presumptament per part dels qui exploten aquests elements, mentre treballaven els bussos i les embarcacions auxiliars.

El nom de la persona que gestiona i es lucra amb aquests amarratges il·legals és so-bra-damente conegut a la zona de Port des Torrent. Segons han informat persones vinculades al sector turístic de la zona, que volen romandre en l’anonimat per por, es tracta d’una empresa que va ser concessionària de serveis nàutics en aquesta platja i que en els últims anys ja es dedicava a llogar boies perquè fondegessin iots i llanxes, oferint a més un servei de transport amb pneumàtica per traslladar als seus clients a la riba i des d’aquesta als seus vaixells, a l’estil del mateix que es presta en els camps legals de boies ecològiques, per exemple, a la pròpia badia de Portmany.

Aquest antic concessionari, que ja no disposa del negoci, seria, segons testimonis pre-sencials, qui ha tornat a instal·lar el camp de boies amb la intenció de seguir explotan-lo aquest estiu, en termes similars a les temporades anteriors i seguint un model de negoci similar al de Porroig. A Salvem sa Badia ens consta que diferents autoritats ja estan informades sobre aquest tema i que fins i tot hi ha denúncies.

Per a Salvem sa Badia, aquesta acció constitueix una nova agressió al medi marí que les autoritats corresponents haurien de remeiar amb urgència, ara que encara és sen-zill, ja que la gran majoria d’aquests elements de fondeig estan sense ocupar. Les conseqüències de la seua instal·lació aniran empitjorant segons avanci la temporada, quan les boies s’omplin d’embarcacions i persisteixi l’erosió de cadenes sobre la pra-dería de posidònia, que a Balears està protegida per decret des de juliol de 2018.