DestacatQualitat de l'aigua

L’Agència Europea de Medi Ambient aprova la qualitat de les aigües de bany de la badia de Portmany, després de suspendre-la en 2019

By 8 març 2022 agost 15th, 2022 No Comments

Mapa de la badia de l’AEMA, amb dades de 2020

Al juny de 2019, la premsa nacional es feia ressò d’una preocupant notícia turística i ambiental. L’informe anual sobre l’Estat de les aigües de bany, publicat per l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), en el qual s’analitzava la qualitat de l’aigua en 1.965 punts de seguiment costaners, manifestava que 9 platges espanyoles incomplien els criteris mínims per a considerar-les adequades per al bany. D’aquests nou suspensos, un estava situat a la badia de Portmany, a es Caló d’en Serral. A través d’aquest enllaç pot consultar-se una informació publicada per La Vanguardia, referent a això.

Aquesta avaluació europea etiqueta les platges per la qualitat de la seva aigua com a “excel·lent”, “bona”, “suficient” o “insuficient”, en virtut de les directives comunitàries i tenint en compte els valors de bacteris presents en aigües contaminades procedents de la xarxa sanitària; en concret, enterococos intestinals i Escherichia coli.

No obstant això, l’informe més recent de la AEMA, publicat al juny de 2021 (amb dades de 2020), reverteix aquesta situació i ja no recull cap platja amb una qualitat d’aigua insuficient, tal com va ocórrer en 2019. Aquest document, segons ha pogut constatar Salvem Sa Badia a través del portal d’aquesta institució, s’amplia a un total de 2.239 punts d’anàlisis d’aigües de bany, tant a la costa com a aigües interiors espanyoles, i estableix que hi ha un total de 18 àrees de bany amb qualitat insuficient; és a dir, el doble que a l’informe dos anys més antic, encara que cap d’elles està a Eivissa.

A la badia de Portmany i el seu entorn es mesura la qualitat de l’aigua en nou punts i en aquesta ocasió cap d’ells ha registrat una qualitat insuficient. De fet, la zona de es Caló d’en Serral, que apareix nomenada com “Badia de Portmany” i que va ser suspesa a l’informe de fa dos anys, ara està qualificada com a “excel·lent”. Els resultats per a aquests nou llocs de la badia i els seus voltants són els següents: Cala Gració (excel·lent), Caló des Moro (bo), s’Arenal zona 1 (suficient), s’Arenal zona 2 (suficient), es Pouet (excel·lent), es Caló d’en Serral (excel·lent), és Pinet (bo), Port des Torrent (excel·lent) i Cala Bassa (excel·lent).

Encara que l’informe específic d’Espanya només inclou dades generals del país i no concreta els resultats a cada punt de mostreig, existeix un mapa interactiu en el portal de la AEMA on si es poden consultar.

Els resultats poden considerar-se millors que els de 2019 perquè cap platja de la badia és considerada no apta pel bany, però són millorables ja que platges com a s’Arenal, es Pinet o Caló des Moro posseeixen un important marge de millora. Això significa que encara queda molta feina per fer i, si no es milloren les infraestructures sanitàries i els ràtios de sostenibilitat de la indústria turística i l’àrea residencial de l’entorn, pot tornar a produir-se la mateixa situació. Des de Salvem Sa Badia seguirem atents a les actualitzacions de la AEMA, amb l’objectiu de determinar l’estat de la badia a cada moment.

Descàrrega aquí l’informe sobre qualitat d’aigües de bany a Espanya de la AEMA.