DestacatPort de Sant Antoni

L’Ajuntament de Sant Antoni no farà la consulta popular sobre el trànsit de ferris a la badia

By 4 setembre 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Durant la inauguració del nou edifici de Ports IB a Sant Antoni, que es va celebrar dimecres passat, l’alcalde de la localitat, Marcos Serra, va declarar que finalment no es realitzarà la consulta popular que s’havia previst per a determinar la voluntat dels ciutadans sobre la continuïtat o paralització del trànsit de ferris a la badia, segons ha publicat Diario de Ibiza.

Cal recordar que, des de març de 2019, existeix una moratòria que impedeix que els ferris operin en el port de Sant Antoni i que conclou el proper 31 de desembre. Davant aquesta circumstància, el tripartit que governa l’Ajuntament de la localitat (PP, Proposta per Eivissa i Ciudadanos) va incloure en el punt 5 del seu pacte de govern “promoure una consulta ciutadana per a assegurar la millor solució referent a l’obertura i a la no privatització del port de Sant Antoni”. El gener passat, el propi alcalde va assegurar que aquest procés es desenvoluparia al llarg de 2020: “Ja veurem quin sistema adoptem: que siguin els veïns directament o les diferents associacions constituïdes en el municipi les que decideixin quin futur volen per al port”, va explicar llavors.

El dimecres, no obstant això, l’alcalde va dir que quedava descartada aquesta consulta ciutadana perquè “la llei no permet que l’Ajuntament convoqui una consulta popular sobre una qüestió que no és de la seva competència. Nosaltres podem pronunciar-nos, però Ports de Balears té l’última paraula. La nostra idea era fer una consulta popular, però en tenir una competència directa no podem”, va declarar.

Serra, a més, va advocar per la proposta que el seu partit, el PP, defensava en el passat mandat: “Si els camions són molestos, almenys que es permeti el trànsit rodat dels passatgers amb els seus vehicles” i va afegir que s’ha de reunir amb els seus socis de govern i amb diverses entitats socials del municipi per a debatre aquesta qüestió. També amb les navilieres perquè si es prenen mesures i a aquestes no els interessa operar en aquestes condicions, “millor dir-los que directament no venguin”, va assenyalar Serra, tal com s’apunta des de Diario de Ibiza.

L’alcalde també va dir que es poden estudiar altres qüestions per a evitar els problemes de trànsit en el port, com que els ferris no embarquin ni desembarquin en hores puntes. A més, per a evitar les molèsties que ocasionen als banyistes les ones que generen els ferris, Serra també assenyala la possibilitat que els ferris arribin i abandonin la badia a primera i última hora del dia i que es redueixi més la velocitat.

És important subratllar que el Comitè Ciutadà de Sant Antoni, en el qual estan representats els sectors socials i empresarials del municipi, ja va votar per aclaparadora majoria que no havien de tornar els ferris al port perquè representen més desavantatges que beneficis, segons es va reflectir en l’acta d’aquella reunió. A més, altres col·lectius de la badia s’han mostrat contraris al retorn dels ferris.

Per part seva, el conseller balear de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, que també va acudir a la inauguració de la nova seu, va subratllar que abans de final d’any s’ha de decidir si es recupera o no el trànsit de vehicles i mercaderies mitjançant ferris a Sant Antoni. “En els pròxims mesos hem de mantenir reunions amb l’Ajuntament per a concretar una resposta. La nostra voluntat és la de parlar les coses i buscar acords. Així hem treballat sempre», va afirmar Pons.