DestacatEducacióFondeig irregularSalvem Sa Badia

L’equip de voluntaris de Salvem Sa Badia detecta i informa un total de 105 embarcacions fondejades sobre posidònia aquesta temporada

By 12 setembre 2021 No Comments

‘Es Voluntaris de sa Badia’, l’equip integrat per deu joves i coordinats per les biòlogues Elisa Langley i Marta Fernández, que impulsa Salvem Sa Badia de Portmany a través de la seva iniciativa #EstimSaBadia, ha comptabilitzat una mitjana de més de cent embarcacions fondejades diàriament a l’interior de la badia, durant el temps que han estat operatius.

Aquesta brigada de joves, interessats per la salut ambiental de la badia, van començar a treballar el 27 de juliol i van concloure les seves activitats el 25 d’agost. La memòria d’activitats que han desenvolupat com a colofó a aquesta experiència, revela que han proporcionat informació a un total de 195 embarcacions, a les quals s’ha explicat l’ecosistema d’aquest entorn, se’ls ha lliurat el mapa de posidònia editat per Salvem Sa Badia de Portmany i se’ls ha realitzat una petita enquesta. D’elles un total de 105 estaven fondejades sobre posidònia, fet que es va verificar mitjançant mirafondo i amb l’App Posidònia del Govern de les Illes Balears, prenent-se les seves dades i comunicant la seva posició.

D’aquestes 195 embarcacions, només 142 coneixien què és la posidònia i únicament 37 sabien de l’existència de l’aplicació del Govern balear. En general, sempre que s’ha informat aquestes embarcacions de la seva posició incorrecta i dels recursos existents per a evitar-ho, la seva tripulació ho ha agraït i han canviat de lloc de fondeig o han demanat ajuda per a trobar un banc d’arena on fer-lo. A les que estaven situades correctament, se’ls ha agraït aquest fet.

De manera diària, també s’ha fet recompte del nombre d’embarcacions fondejades a la meitat de la badia, des de Cala Gració/Cap Blanc fins a Port des Torrent. Durant la primera quinzena d’agost, han estat 125 els vaixells comptabilitzats, mentre que en la segona quinzena sumaven una mitjana de 80. Aquestes xifres es tradueixen en què els voluntaris, diàriament, han pogut informar el 12% de totes aquestes embarcacions i de totes elles només s’han detectat quatre naus reincidents.

La tripulació de les embarcacions visitades ha realitzat diversos comentaris registrats pels voluntaris, sobre les necessitats que es requereixen a la badia de Portmany. Entre ells destaquen la sol·licitud de contenidors de reciclatge pròxims a la costa que facilitin el reciclatge a bord i deu barques han reclamat també que s’instal·lin boies ecològiques en la zona oest de l’illa, especialment Cala Salada, Cala Bassa i Cala Gració, amb servei de retirada de residus, tal com es realitza en les que gestiona el Club Nàutic Sant Antoni. Altres quatre remarquen la necessitat de no acusar dels problemes de contaminació a les embarcacions i demanen un major control de la xarxa d’aigües residuals, atès que la contaminació per aquest motiu és evident. Finalment, altres tres embarcacions assenyalen l’aflorament d’aigües residuals a la meitat de la badia i subratllen la necessitat de reparar l’emissari, que aboca a una distància inferior a les quatre milles de la costa.

Els voluntaris també han fet una anàlisi qualitativa d’espècies en diferents zones de la badia, identificant-les sota la seva denominació científica: algues, invertebrats com a anemones, eriçons, estrelles, esponges i crancs, així com diferents espècies de peixos. Finalment, també s’ha fet una visita a la dessaladora i observat la haloclina formada per la diferència de salinitat, així com comprovat els nivells d’amoni i nitrits en diferents trams de la badia, mitjançant test químics per a aigua salada.

A més, en el costat sud de la badia, en es Caló d’en Serral, entre s’Estanyol i es Pinet, al costat de diversos desguassos, s’ha detectat un tram de costa en estat deplorable, fins i tot visible des de fora de l’aigua, on una fina capa d’arena cobreix una altra molt més gruixuda de matèria orgànica en descomposició. Organismes com a esponges i altres es troben tapats per aquesta matèria orgànica dissolta i han aparegut algues verdes a conseqüència de la contaminació per aigües residuals. Els voluntaris també han observat que l’emissari de la depuradora aboca aigües residuals a menys de 20 metres de profunditat, produint-se taques de diferent color i constatant que l’ús de l’emissari és continu i no ocasional.

Totes les dades recopilades en la memòria de ‘Es Voluntaris de Sa Badia’ es lliuraran al Institut Balear de la Natura (Ibanat). Salvem Sa Badia va decidir posar en marxa aquest equip, dotant-lo dels mitjans necessaris, pel fet que, en l’actualitat, no existeix cap iniciativa de vigilància ambiental per part de les institucions amb competències en el territori de la badia de Portmany.