DestacatFondeig irregularPescaPitiüsesPlatgesPosidònia

Les administracions recorren cada vegada més als drons per vigilar el fondeig i la pesca il·legal

By 12 setembre 2023 No Comments

El

L’ús de drons per vigilar la costa pitiusa i controlar fenòmens tan nocius per als ecosistemes i el medi ambient com la pesca i el fondeig il·legal s’estén cada vegada més entre les administracions pitiuses. Aquests últims dies, de fet, han estat diverses les institucions que han incrementat aquest tipus de mitjans per combatre les constants irregularitats que es produeixen en l’entorn marí.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia va ser el primer en difondre, aquest diumenge, el resultat d’una nova actuació per al control del fondeig i les activitats irregulars a dos zones de la costa del municipi especialment sensibles: Punta Pinet, a la badia de Portmany, i Porroig. El dron, pilotat per efectius de la Policia Local, va permetre, per exemple, identificar a E. S. C., també conegut com ‘El Pirata de Porroig’, realitzant, presumptament, noves accions irregulars en aquest lloc. Gràcies a la presència del dron, van poder prendre imatges de la presència d’aquest individu a la badia de la costa des Cubells, on continua explotant un camp de boies il·legals a pesar que es va dictar contra ell una ordre d’allunyament que li impedeix estar en aquesta zona. Gràcies a l’ús del dron, s’han instruït diligències al jutjat per un presumpte delicte de desobediència a l’autoritat judicial.

A més d’aquest cas particular, tres embarcacions van ser identificades durant l’acció policial a Punta Pinet, en estar fondejades dins de la zona de bany. El dron compta amb talls de veu en sis idiomes diferents (castellà, català, francès, anglès, alemany i italià), amb missatges d’advertiment per les embarcacions que duen a terme activitats irregulars, informant-les de la possibilitat de ser multades amb quanties d’entre 1.500 € i 200.000 €, segons la infracció comesa.

El servei de vigilància amb drons es va iniciar el 2017 i actualment consta de tres dispositius diferents que són guiats per membres del cos policial, formats i autoritzats per a poder pilotar aquests aparells i dur a terme maniobres de diferents tipus: dins de l’àmbit de la seguretat ciutadana, la seguretat viària, administrativa, medi ambient i litoral. Aquest estiu, per exemple, s’han dedicat especialment a controlar les activitats autoritzades a les platges i l’estat de les zones de dunes i posidònia.

Por

Per altra banda, el servei de pesca del Departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa va realitzar ahir una demostració a la Reserva Marina de Tagomago sobre com el servei de vigilància pesquera, que s’ocupa de realitzar inspeccions des de la mar i des de terra, utilitza un dron amb càmera d’alta definició acabat d’adquirir, que permet detectar les irregularitats que algunes embarcacions cometen.

Aquesta eina es va emprar per primera vegada aquest estiu i actualment ja està a ple rendiment, amb la finalitat de reforçar les inspecciones de cara a la recent obertura de la veda del raor, el passat dia 1 de setembre. El dron permet intensificar les tasques de control de pesca i, a més, s’ha adquirit una embarcació més ràpida i s’ha incorporat un nou inspector a l’equip de vigilància, que es suma a la labor que realitzen els altres dos inspectors del Govern balear destinats a la vigilància de les reserves marines.

Els inspectors han declarat que “ara comptam amb més eines que abans per a controlar la pesca i cerciorar-nos que els pescadors realitzen la seua activitat amb els permisos necessaris, en les quantitats establertes i respectant les diverses vedes”. En aquesta línia, han recalcat que el dron serveix principalment per a controlar que “no es pesqui on no es pot pescar. És una eina molt útil que ens permet arribar allà on no és tan fàcil ni ràpid fer-ho amb embarcació”.

A més d’oferir la possibilitat de realitzar imatges d’alta resolució, el dron disposa d’una bateria que li permet una autonomia de vol de 40 minuts.