BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidòniaQualitat de l'aigua

Les conseqüències de l’empobriment de la vida vegetal a la badia de Portmany

By 22 març 2021 agost 15th, 2022 No Comments

En aquest quart vídeo de la sèrie de peces breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’, expliquem quins poden ser les conseqüències de l’empobriment de la vida vegetal a la badia de Portmany. Per a això, analitzem un exemple extrem, però molt pròxim: la Manga del Mar Menor, que en uns altres temps va ser la llacuna salada més important d’Europa i un tresor ecològic.

A l’octubre de l’any 2019 milers de peixos morts van aparèixer a la costa. Els abocaments d’aigües residuals i els nitrats i fosfats emprats en l’agricultura intensiva, arrossegats per la pluja, han provocat la terbolesa de la mar i el creixement incontrolat de microplacton.

Aquest fenomen impedeix l’entrada de la llum del sol a l’aigua, provocant la mort de les plantes i, de manera indirecta, de tota la vida a l’interior de la llacuna. El resultat és que la Mar Menor ha perdut les seves disset banderes blaves, el turisme ha emigrat a altres zones i ni tan sols els que posseeixen una segona residència estiuegen ja allí.

En un informe de 2019, la Fundació Marilles, juntament amb la Universitat de les Illes Balears i diversos organismes oficials de recerca, reconeixen i qualifiquen l’estat de conservació del fons marí de la badia de Portmany com a desfavorable i inadequat. I el mateix indica un altre estudi encarregat pel Consell Insular d’Eivissa en 2018. Això significa que no s’estan prenent totes les mesures necessàries per a protegir la praderia de Posidònia i que aquesta es trova en un seriós perill a mitjà i llarg termini.

A continuació, oferim la versió completa del documental, de 16 minuts de durada.