BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidònia

Les maniobres dels ferris acceleren intensament la destrucció de la posidònia de la badia, segons un nou estudi científic

By 2 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Topografia de l’entorn del moll. En gris clar, sorra i fang. En gris fosc, zones catalogades com a praderia morta o molt deteriorada

Un estudi realitzat per una consultora ambiental independent revela que la praderia de posidònia situada a la zona de maniobres dels ferris en el port de Sant Antoni ha desaparegut per complet en dotze anys. Aquest treball també assenyala que el desert de fang que ara existeix en aquest tram, antany replet de vegetació, s’estén a àrees cada vegada més allunyades del moll comercial, a causa de la remoció de sediments durant les maniobres d’amarratge i allunyament, que enterren les plantes.

Aquest informe estableix que en els últims dotze anys s’han perdut 14 hectàrees de posidònia i a més traça un mapa topogràfic metre a metre de la seva vegetació submarina actual. També determina les causes que han provocat la pèrdua de massa vegetal submarina a altres zones de la badia per causes diferents als ferris, com el fondeig il·legal amb morts i cadenes o els abocaments d’aigües sense depurar. El treball ha requerit d’un laboriós procés de recerca i observació directa per un equip de científics.

L’informe reflecteix la situació d’una àrea de 90 hectàrees que abasta tot l’interior de la badia fins a la línia recta que uneix el dic del port amb l’extrem sud de Punta Pinet. L’equip redactor determina que si no s’escometen actuacions que frenin el cicle retroalimentat de sedimentació i resuspensió de partícules, així com altres factors que danyen la posidònia, la badia de Portmany perdrà la pràctica totalitat de les seves comunitats vegetals en un període d’uns vint anys. Si així ocorregués, la badia evolucionaria a un hàbitat fosc i ple de llots similar al port d’Eivissa, on només hi ha fang.

La nova topografia realitzada en el transcurs d’aquest treball s’ha comparat amb la que va publicar en 2008 el Ministeri de Medi Ambient, avui anomenat de Transició Ecològica, i que està recollida en la Infraestructura de Dades Espacials dels Illes Balears (IDEIB), que és l’eina que fins ara s’ha usat en diversos estudis publicats, inclòs el més recent de Ports dels Illes Balears, que va redactar una consultora del nord de la península.

Aquell informe afirmava, sense haver-se fet cap comprovació in situ ni actualitzar el mapa de 2008, que la posidònia de la badia es trobava en bon estat i que l’operativitat dels ferris no ha tingut conseqüències per a aquesta valuosa planta. Ha estat, de fet, l’eina emprada per Ports IB per a justificar una possible volta dels ferris a la badia de Portmany. No obstant això, aquest nou estudi demostra amb rotunditat la reculada de la posidònia i els greus danys que els ferris infligeixen a les seves praderies, constituint un perill imminent per a la supervivència de la badia com a entorn turístic.

Les seves conclusions obliguen a reflexionar i a prendre decisions: Cal mantenir la viabilitat de les platges de la badia com a destinació turística i un equilibri ambiental o, per contra, apostar per l’activitat d’un port comercial? Totes dues coses, segons es dedueix amb claredat de les conclusions a les quals arriben els científics que han participat en aquesta recerca, són incompatibles.

L’estudi, titulat ‘Anàlisi i diagnòstic de les comunitats marines de la badia de Portmany’, ha estat realitzat per Duna Consultores i encarregat pel Club Nàutic Sant Antoni. La seva elaboració és un requisit de la Comissió Balear de Medi Ambient (Govern balear), dins del contracte d’explotació adjudicat des de 2015 al CNSA per a gestionar el camp de fondejos ecològics que hi ha a la badia, com a concessió administrativa de Ports de les Illes Balears (Ports IB). D’aquesta manera, És Nàutic està obligat cada cinc anys a presentar una cartografia sobre l’estat de conservació de la flora marina en la zona. L’estudi ha estat compartit amb diferents administracions públiques, organitzacions ecologistes i iniciatives com Salvem Sa Badia de Portmany.

Descarrega a través d’aquest enllaç l’informe complet en format pdf (3 Mb)