DestacatFondeig irregularPosidònia

Maltesa del Mar denuncia nous fondejos il·legals a Porroig i rep amenaces del subjecte que els explota

By 8 juny 2022 juny 9th, 2022 No Comments

Un dels morts detectats a Porroig per Maltesa del Mar, el passat 29 de maig de 2022

La plataforma Maltesa del Mar, que integren bussos professionals, biòlegs marins i altres experts, es va crear com una organització sense ànim de lucre amb l’objectiu localitzar materials pesats i fondejos il·legals a la costa eivissenca, aportar aquesta informació a les institucions competents i col·laborar en la retirada d’aquests elements. El passat 29 de maig, quatre membres d’aquesta organització van acudir a Porroig per a observar l’estat del fons marí, després de la retirada de morts il·legals feta per l’Ajuntament de Sant Josep a l’abril, i van descobrir que el fondeig irregular ha tornat a la cala.

Els voluntaris de Maltesa del Mar, segons ens han explicat, es van desplaçar a la zona per pura afició, amb la intenció d’admirar la recuperació del fons d’una de les badies més castigades de l’illa. No portaven l’equip habitual que empren en les seues expedicions, ni tampoc ampolles de busseig. Dos d’ells es van limitar a realitzar una immersió com qualsevol altre banyista, fent apnea amb unes ulleres i un tub respirador, senyalitzant la posició amb una boia. Malgrat les expectatives inicials, tenint en compte que només havia transcorregut un mes des de l’operació de neteja del consistori, els membres de Maltesa del Mar van certificar que el fondeig il·legal ha tornat a Porroig i que continuen existint morts antics i s’han instal·lat altres nous. Els xárters il·legals, a més, continuen operant impunement i utilitzant els molls dels varadors per a recollir i desembarcar passatgers, queviures i escombraries, navegant sobre la praderia de posidònia que hi ha gairebé ran de superfície i que ja es troba molt castigada.

Van començar la inspecció del fons marí per la zona nord, però quan portaven deu morts comptabilitzats en aquesta part, a més d’innombrables escombraries, com a lones, plàstics i fins i tot una embarcació enfonsada, va aparèixer al costat d’ells un individu amb una llanxa, amb el motor encès, que se’ls va aproximar i va proferir amenaces, impedint-los continuar la seua labor. Fins i tot va posar en perill la seua vida, ja que està prohibit que les embarcacions puguin acostar-se tant als banyistes.

Tal com consta en la denúncia interposada per Maltesa del Mar a la Guàrdia Civil el passat 2 de juny, el subjecte els va interrogar en un to bast sobre el que estaven fent allí i els va dir que no podien romandre en aquesta zona i que ell era qui controlava el lloc. Davant el perill que suposaven les hèlixs en marxa de l’embarcació, els dos bussejadors es van posar a nedar cap a la riba, mentre aquest els seguia amb el motor en marxa, intimidant-los i dient-los: “No vull tornar a veure-us per aquí. Tenc assegurança, així que et passo per damunt, et mato i no passa res”, es diu literalment en la denúncia.

Ja fora de l’aigua, els dos nedadors es van reunir amb altres dos persones de Maltesa del Mar que els esperaven a la riba i l’home va continuar increpant-los: “No podeu ser aquí, heu de tenir permís per a fer el que esteu fent… Jo tinc una SL (empresa) i el que faig és legal. Eivissa és molt petita i ja ens trobarem. Ja sé qui sou. Vosaltres no sabeu qui soc jo. Us assabentareu. Esteu jugant amb el meu treball del qual depèn la universitat del meu fill”.

Aquest individu va continuar increpant-los i insultant-los, fent-los fotos i a una voluntària fins i tot li va propinar una empenta, segons consta en la denúncia. Els quatre voluntaris van telefonar al 112, però, davant la tardança, van decidir marxar-se per a evitar un conflicte major.

Cal recordar que una àrea àmplia de la badia, aferrada a tot el perímetre de la costa, es troba protegida i a l’espera que s’abalisi per a evitar fondejos. A la superfície restant, més al centre, està prevista la instal·lació d’un camp de boies ecològiques que hauria d’acabar amb el que ha ocorregut fins ara.

En els últims anys, els mitjans de comunicació pitiusos s’han fet eco de la situació irregular de Porroig, on aquesta mateixa persona s’ha dedicat a instal·lar dotzenes de morts per tota la badia, tant sobre sorra com sobre posidònia, que lloga a embarcacions que visiten l’illa, de forma completament il·legal, obtenint un important benefici de diversos milers d’euros per temporada per cada punt d’amarratge. Aquest individu també ha estat fent el mateix a la badia de Portmany i fins i tot maneja els molls dels pescadors de Porroig com si fos la seua propietat, impedint amb amenaces als xárters que no utilitzen els seus amarratges, embarcar i desembarcar queviures i passatgers.

Aquest subjecte també posseeix un desballestament il·legal en sòl rústic, a la carretera de Cala Tarida, replet d’embarcacions arruïnades, vehicles oxidats i tota classe de ferralla. En l’actual versió de Google Maps es poden comptabilitzar més de cent embarcacions i cotxes. Ha rebut nombroses multes, se li han obert expedients i se li ha ordenat que retiri d’allí tota la ferralla, fins al moment de manera infructuosa. En 2016 fins i tot va accedir a l’interior un operatiu compost per efectius de la Guàrdia Civil, de la Policia Local de Sant Josep i agents de Medi Ambient, detectant quatre obusos de la Guerra Civil, que van haver de ser desarmats pels Tedax.

Malgrat tot això, les seues activitats il·legals segueixen i continua manejant Porroig com si fos de la seua propietat, decidint fins i tot qui pot i qui no pot banyar-se a les seues aigües.

Imatge aèria presa de Google Maps, del desballestament il·legal de la carretera de Cala Tarida